REPORTAJ. Povestea salajeanului care a compus Imnul lui Maniu

Simteam sa fac asta, simteam ca e un lucru bun, ca e un om care a fost prim-ministru si care a facut lucruri foarte bune si merita sa i se puna o co-roana la acel mormant simbolic. De asemenea, Ioan Pop isi aminteste momentul in care a fost prins de Militie si batut. Textul lui Ioan Pop este unul care aminteste de versurile populare: "Il simt cum mai vine,/Mai vine pe acasa,/Il vad cum se aseaza cu satul la masa,/Si-si varsa durerea sadind-o in noi,/Generatii ca mine, ca tine, ca voi.//Sa cantam despre Iuliu,/Despre Sfinx sa cantam, Toata lacrima noastra pentru el s-o varsam.//Vesnic inainte,/ Generatii vin,/Pentru tine Iuliu, Sfinx de Badacin,/ Si-ti aduc ofranda si respect sincer,/Tara Romaneasca, ingerii din cer."

acum 66 luni (8 Jul 2015)

Un salajean a fost torturat de Securitate pentru niste versuri. Ioan Pop, care locuieste in satul Badacin, i-a dedicat un poem celui mai cunoscut badacinean, Iuliu Maniu, artizanul Unirii Transilvaniei cu Romania. Versurile i-au adus o bataie sora cu moartea si i-au determinat pe securisti sa-l arunce in cusca cainelui si sa-l bata pana l-au innegrit.

Ioan Pop a lucrat ca merceolog la fabrica de tevi din Zalau. A fost urmarit de Securitate pana in 1990. E dezamagit de Romania, dar nu a regretat nicidoata gestul sau de revolta impotriva absurditatii comuniste. Pentru el, Iuliu Maniu e un model de viata. Acum locuieste cu mama sa si cu fratele sau.

"Am suferit foarte putin fata de ce au indurat Iuliu Maniu sau Corneliu Coposu, modelele mele de viata. In 1986 a fost momentul cand am inceput sa imi dau seama cu adevarat cine a fost Iuliu Maniu. Citisem ce puteam, ca pe vremea aia se scria greu despre Iuliu Maniu si despre Partidul National Taranesc; Fiind si badacinean, am inceput sa ma simt foarte mandru ca sunt roman si consatean cu Iuliu Maniu. Am chemat mai multi, dar 13 am ajuns la mormantul lui Maniu. Ideea a fost sa punem o coroana la mormantul lui Maniu. Am mers 13, am tras clopotele, cred ca acela a fost momentul cel mai dureros pentru baietii destepti. Am aprins lumanari, pe care le-am asezat in forma I.M., am vorbit despre activitatea politica a lui Maniu si asta a fost tot", a povestit Ioan Pop.

"Administratorul de la camin a anuntat Securitatea de la Zalau. Subiectul Maniu era groaznic pentu ei, nu ii puteai rosti numele, pentru ca erai deja in vizorul lor. Simteam sa fac asta, simteam ca e un lucru bun, ca e un om care a fost prim-ministru si care a facut lucruri foarte bune si merita sa i se puna o co-roana la acel mormant simbolic. Nu am fost arestat, am fost batut. Nu atunci am fost batut, ci la aproximativ un an dupa. In tot anul acesta eu mi-am continuat activitatea, lucram in Zalau, atunci am compus imnul lui Maniu, care se... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro