REPORTAJ O zi in capitala Moldovei, ostilitate si unionism fierbinte: de la "Ne panimaiu" la "Ajutati-ne, fara Romania nu avem nicio sansa"

REPORTAJ O zi in capitala Moldovei, ostilitate si unionism fierbinte: de la

Cuvintele sunt cantate de Vasile Burlacu: "Ce te tulburi, Prutule Prutule, pierdutule De ce nu m-as tulbura, Daca plange tara mea, Sub catune, sub zavoare, Zace Tara la inchisoare, in temnita fara soare, Fara soare si lumina, Tara-mi geme si suspina, Jugu-i crud si noaptea grea Vai de biata tara mea Din Carpati si pan' la Mare, Valu-mi duce lacramioare, De la Nistru la Carpati, Fratii-mi sunt instrainati Peste Prutul pe cela' mal, Geme tara sub moscal Iar in partea cealalta Plang toti fratii laolalta O jelesc pe surioara, rupta de la Maica-Tara Si-i jelesc pe scumpii frati, de mosie instrainati, Tara-mi geme, calu-mi plange, varsa lacrime de sange, Valul plange se sfarama, Tara de dusmani mi-e franta Prutul, voinic plutas, Ia-ne arma de ostasi Si ti-aduna ostile De pe toate coastele Si navalnicele valuri Revarsa-le peste maluri Sub puhoiul lor de arme Temnitele sa se sfarme Iar potopul tau de ape pe dusman sa ni-l ingroape Tara de straini sa-mi scape, Frattii mei scapati de jug sa traiasca in belsug Far' de sub chin, far' de suspin Peste tara lor stapan Ce te tulburi, Prutule Prutule, pierdutule..."

acum 62 luni (26 Mar 2018)

Cand au aparut grupurile de romani pentru manifestatia de duminica de Chisinau, la terasele din centru, unde urma sa aiba loc Marea Centenara, pretul la apa si cafea a crescut discret.

Cine se asteapta sa fie primit cu paine si sare in capitala Basarabiei este idealist. In afara grupului de unionism fierbinte, in care militantii traiesc si vibreaza numai pentru Re-Unire, strazile Chisinaului raman locul unde poti fi intampinat cu raceala, indiferenta sau chiar ostilitate.

Nu toata lumea stie romaneste si cei care o stiu trebuie ajutati sa o inteleaga.

Pe o cafenea de langa Academia de Stiinte Economice scrie mare anuntand inaugurarea: "Ne-am deschis". Un fel de "Nem tudom" din Secuime.

Pe o cafenea de langa Academia de Stiinte Economice scrie mare anuntand inaugurarea: "Ne-am deschis".

Basarabenii unionisti stiu ca mai au de tras cu miscarea pentru reunificarea Republicii Moldova cu Romania. Stefan cel Mare a sunat adunarea

In Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, lumea a inceput sa se adune de dimineata. Marea manifestatie era programata pentru ora 12, dar de pe la ora 9 la statuia lui Stefan cel Mare, care strajuieste platoul din fata Parlamentului, demonstrantii stateau deja la umbra domnitorului, in fata scenei sau la Arcul de Triumf.

Foto Daniel Paun DFM Photography

Cand incepe sa se vorbeasca la portavoce, o femeie cu fis lung rosu si guler imblanit trece in viteza pe langa taraba cu obiecte tricolore aruncand un piezis: "Uoamini nibuni la cap". Nici taximetristul nu e multumit de starea lucrurilor care si-au iesit din ordinea stiuta: "De cativa ani nu mai stim care ne e rostul.

Hotelierii sunt si mai vehementi pe romani: "Adica ati vinit voi acuma si ni dati lectii? Un hotel are trecuta peste tot adresa gresita, altul e faimos ca da tepe, dar nimen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro