REPORTAJ O zi din viata unui rezident. De ce se incapataneaza Madalina sa practice medicina in Romania

REPORTAJ O zi din viata unui rezident. De ce se incapataneaza Madalina sa practice medicina in Romania

Zeci de mii de medici au parasit Romania in ultimii ani, iar sistemul de sanatate continua sa sangereze. De exemplu, anul acesta la Universitatea de Medicina din Bucuresti a fost o concurenta de cinci candidati pe un loc la buget, iar ultimele medii de admitere au fost foarte mari. Aer, ultima dorinta Dis-de-dimineata, in camera de resuscitare, o astepta deja un pacient de 90 de ani, intubat, cu deficienta respiratorie acuta, care a fost gasit de familie cazut in casa. Chiar zilele trecute mi-a crescut inima in piept cand m-a sunat un coleg sa-mi spuna ca o pacienta de 75 de ani pe care o resuscitasem a plecat acasa de mana cu sotul ei", isi aminteste medicul, iar ochii i se umezesc.

acum 92 luni (6 Aug 2015)

Zeci de mii de medici au parasit Romania in ultimii ani, iar sistemul de sanatate continua sa sangereze. Doar in prima jumatate a acestui an peste 1.000 de medici, adica echivalentul unei promotii scolite de Universitatea de Medicina, au cerut certificatele care le permit sa lucreze in strainatate. De exemplu, anul acesta la Universitatea de Medicina din Bucuresti a fost o concurenta de cinci candidati pe un loc la buget, iar ultimele medii de admitere au fost foarte mari. Dupa sase ani de studiu intens, pe proaspetii medici ii asteapta ani buni de rezidentiat in spitalele romanesti, unde, cu putin noroc, incaseaza salariul minim pe economie.

Madalina Soava este unul dintre acesti oameni care si-au gasit menirea intr-unul dintre cele mai ostile locuri de pe Pamant: camera de resuscitare. Medic rezident in anul IV, tanara a intrat la Facultatea de Medicina visand sa devina medic oftalmolog, o specializare "mai pentru femei". Insa cand a calcat pentru prima oara in Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Universitar, sufletul i-a ramas captiv in aceasta lume de la granita dintre viata si moarte.

Pentru ca orice am spune, viata asa cum o stim majoritatea dintre noi se opreste in fata usilor albastre cu hublouri de la parterul Spitalului Universitar din Capitala. Cei condusi dincolo de acele usi glisante lasa in urma numele, statutul, demnitatea si tot ce au realizat in viata asta. Aluneca imbratisati de targi in acel purgatoriu lipsit de oxigen si lumina naturala, in care domneste piuitul aparatelor de reanimare. Deosebirea de alte specializari ale medicinei este ca aici apare mereu ceva nou. Desi iti dai seama cat de cat de diagnostic din primele minute, te asteapta mereu atatea surprize. De plictisit, nu te plictisesti", sustine medicul rezident. Aer, ultima dorinta

Dis-de-dimineata, in camera de resuscitare, o astepta deja un pacient de 90 de ani, intubat, cu deficienta respiratorie acut... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro