REPORTAJ. O poveste despre succes: cum a ajuns o tanara sa traiasca din pasiunea ei pentru portul popular
Cand viata ei a a alunecat pe un drum fara iesire, tot costumul popular a salvat-o: de la primul port cusut integral de mana ei la un atelier de pe urma caruia traieste nu a fost decat un pas. A participat la cursuri de antreprenoriat, pentru ca si-a dorit sa faca lucrurile "ca la carte" si acum vrea sa afle cat mai multe despre promovarea online, deoarece vrea sa fie prezenta si pe retelele de socializare. Primul risc: Eu nu te caut sa te amenint, eu imi recuperez banii Prima mare comanda pe care atelierul condus de Oana Pirvan a trebuit s-o onoreze a fost de 52 de costume, pentru Ansamblul de la Ponoarele. Pentru ca isi dorea tare mult sa realizeze costumele, Oana povesteste cum a luat cartea de telefoane si a sunat la o fabrica de la Covasna sa ceara o mana de ajutor.
Costumul popular a fost o constanta in viata Oanei Pirvan: cand avea sapte ani, bunica i-a pus in mana acul si ata, sa "umple niste boboci". Cand viata ei a a alunecat pe un drum fara iesire, tot costumul popular a salvat-o: de la primul port cusut integral de mana ei la un atelier de pe urma caruia traieste nu a fost decat un pas. A participat la mai multe festivaluri de muzica populara si, timp de un an, a lucrat in Ansamblul Danubius, din Drobeta Turnu Severin.
Astfel, daca pe unii esecul ii demotiveaza, pe Oana a impulsionat-o sa lupte: "(Concedierea, n.red.) m-a afectat tare mult, ma obisnuisem cu salariul, cu colectivul, mi se parea ca e bine ceea ce fac. In perioada asta, daca tot nu mai aveam job, nu mai aveam nimic, m-am apucat de cusut. Mi-am facut primul costum popular, un costum galben, costum pe care colegii de cantec l-au apreciat si au dorit, la randul lor, cate un unul.
Oana se autocaracterizeaza ca un om simplu, de la tara, cu principii ferme de la care nu se abate niciodata, si care a pus, dintotdeauna, pret pe parerea celor din jur. Cu o modestie iesita din comun, tanara evita sa vorbeasca despre ea ca fiind mester popular si spune ca se afla intr-un continuu proces de invatare.
A participat la cursuri de antreprenoriat, pentru ca si-a dorit sa faca lucrurile "ca la carte" si acum vrea sa afle cat mai multe despre promovarea online, deoarece vrea sa fie prezenta si pe retelele de socializare. Daca multi tineri de varsta Oanei doresc sa se stabileasca intr-un oras mare, unde sa-si gaseasca un loc de munca bine platit, ea recunoaste ca nu ar pleca pentru nimic in lume din satul Ponoarele. Ulterior, a accesat fonduri europene si si-a deschis propriul atelier de costume populare.
In atelierul "Acul si Ata", se confectioneaza costume populare pentru barbati si femei si ii traditionale, toate realizate manual, doar cu acul si ata. Desi, la inceput, nici macar familia nu a sprijinit-o, dorinta de a razbi in viata a aju... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro