Reportaj in cartierul Doinei Cornea. Vecinii isi amintesc cosmarul la care au supus-o securistii: "Stateau zi si noapte in fata casei sale"

Reportaj in cartierul Doinei Cornea. Vecinii isi amintesc cosmarul la care au supus-o securistii:

O adevarata maree verde, cu tufe dese si pomi o inconjoara, iar cei cativa brazi din fata sunt toaletati, iar pe fiecare dintre ei a fost prinsa cate o casuta menita sa serveasca drept adapost pasarelelor. O strada sub asediul securistilor Petru Berce are 68 de ani si locuieste si el de o viata pe strada Alba Iulia. Timpul si natura isi urmeaza la fel de firesc cursul si pe strada Alba Iulia, la fel cum o faceau si cand Doina Cornea inca traia.

acum 39 luni (6 May 2018)

O adevarata maree verde, cu tufe dese si pomi o inconjoara, iar cei cativa brazi din fata sunt toaletati, iar pe fiecare dintre ei a fost prinsa cate o casuta menita sa serveasca drept adapost pasarelelor. Vecinii de pe strada Alba Iulia sunt mai degraba tacuti, iar locul pare aproape pustiu sub soarele nefiresc de fierbinte dintr-o zi de inceput de mai. Doua case mai incolo, la numarul 10, pare sa fie exceptia de la regula. "Ma jucam cu copiii Doinei Cornea pe strada" "Am cunoscut-o bine pe doamna Cornea, am copilarit aici, pe strada asta. Ma jucam cu copiii ei, Leontin si Ariadna. Era o persoana discreta, foarte la locul ei si foarte respectuoasa. Dupa ce se asigura ca nu este fotografiat, continua: "In anii 80 era plin de militieni si de securisti aici. Cel putin unul statea in permanenta in fata casei ei, ca sa asigure ca nu poate sa comunice cu oamenii sau sa primeasca vizitatori. Tin minte ca tot pe atunci ne-am pus o antena parabolica, am montat-o undeva in spatele casei. Speram sa nu observe nimeni, pentru ca era interzis pe atunci sa ai asa ceva. Nu ne-au batut la usa, nu au venit peste noi, dar s-au asigurat ca am primit mesajul lor. Ca ne vad, stiu tot ce facem si ca sunt cu ochii pe noi". "Toata lumea de pe straduta stia cine e, toti o admiram. A dat dovada de mult patriotism, nu ca politicienii de azi. Si nu intamplator a refuzat sa se amestece cu ei. I-a dibuit de la inceput pe Iliescu si ai lui cine sunt. Era cu bastonul si s-a impiedicat in buruduful unui avion. A cazut, s-a lovit foarte rau si am inteles ca a facut un cheag de sange care i-a fost fatal", a mai afirmat vecinul. Aproape 50 de metri mai incolo, o ora si jumatate mai tarziu. Am fost vecine, dar cine nu a auzit de Doina Cornea? Pacat, a fost un om extraordinar", si arata spre casa fostei disidente.

O strada sub asediul securistilor Petru Berce are 68 de ani si locuieste si el de o viata pe strada Alba Iulia. "Tin minte ca in anii 80 cu greu se putea intra pe strada asta. Militenii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro