REPORTAJ Dramele refugiatilor care au luat cu asalt Ungaria. Maghiarii - "Dumnezeu sa fereasca Romania de ei!"

REPORTAJ Dramele refugiatilor care au luat cu asalt Ungaria. Maghiarii -

Exodul imigrantilor care strabat Grecia, Macedonia, Serbia si Ungaria pentru a ajunge in Germania pare de neoprit. Inca de la cresterea numarului de refugiati aflati in tranzit prin Ungaria, in gara din Szeged s-a infiintat un cort, unde voluntarii le ofera refugiatilor apa, cafea, electricitate, pentru incarcarea telefoanelor, dar si toate informatiile de care au nevoie. Calmati cu gaze lacrimogene Gardul de sarma ghimpata montat de Ungaria la granita cu Serbia si bresa formata din linia de tren de la Roszke le permit autoritatilor maghiare sa ii "colecteze" pe imigranti intr-un singur loc. Imediat dupa granita, refugiatii sunt preluati de Politie si adunati in camp, de unde sunt preluati de autoritati si dusi intr-o tabara in care fiecare este luat in evidenta.

acum 74 luni (26 Aug 2015)

Exodul imigrantilor care strabat Grecia, Macedonia, Serbia si Ungaria pentru a ajunge in Germania pare de neoprit. "Raurile" de imigranti au inceput sa "curga" prin Ungaria inca de la sfarsitul lunii iunie. Gara din Szeged era unul dintre principalele puncte prin care imigrantii veniti prin Serbia in Ungaria treceau pentru a ajunge la Budapesta si, mai apoi, in Germania, destinatia finala a celor mai multi refugiati.

Inca de la cresterea numarului de refugiati aflati in tranzit prin Ungaria, in gara din Szeged s-a infiintat un cort, unde voluntarii le ofera refugiatilor apa, cafea, electricitate, pentru incarcarea telefoanelor, dar si toate informatiile de care au nevoie. De asemenea, societatea de apa din Szeged a instalat in gara mai multe chiuvete, unde refugiatii pot sa se spele. "Din 21 iunie si pana acum au trecut prin gara peste 20.000 de refugiati", a declarat, ieri, pentru "Adevarul", Kekesi Mark Zoltan, un reprezentant al voluntarilor garii din Szeged. In ultima saptamana, Ungaria s-a confruntat, insa, cu un val de imigranti fara precedent, intr-o singura zi trecand granita din Serbia in Ungaria peste 2.000 de persoane.

"Am spus familiei sa se ascunda de talibani"

Imigrantii care tranziteaza Ungaria in aceasta perioada provin din tari precum Siria, Afganistan, Bangladesh, Pakistan sau Irak. Ahmad are 21 de ani si vine din Kabul, Afganistan. Tanarul a povestit, pentru "Adevarul", ca vrea sa ajunga in Germania, sa isi continue studiile si sa isi aduca legal familia in Germania. "Ei nu pot sa umble 20 de ore pe zi, asa cum am venit eu. E prea periculos", a spus Ahmad, care declara ca a fost militar si ca a lucrat alaturi de trupele NATO, fiind amenintat din aceasta cauza de talibani. Am plecat de 40 de zile. Am plecat singur din Afganistan si i-am spus familiei sa se ascunda, pentru ca talibanii sa nu-i gaseasca", a declarat Ahmad. Tanarul marturiseste ca, in Afganistan, tatal sau ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro