REPORTAJ Centenar 2018, Chisinau. Moldovenii inca mai cred ca Basarabia poate fi Romania: "Aici nu se vede niciun viitor fara Romania-mama"

Mii de oameni flutura steaguri tricolore si ingana usor duioasele versuri ale lui Adrian Paunescu, poet national: "Buna ziua, frate, fratioare/ Eu sunt cel ce-n poarta ti-a batut,/ Ca sa te intreb ce te mai doare,/ Am venit aici de dincolo de Prut". Unionistii vorbesc despre nevoia si dorinta de unire a romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, insa nu se feresc sa aminteasca de influenta rusa sau de politicienii molodveni. De mai mult de 25 de ani trebuia dat jos hotarul si inca nu-i dat. "Noi consideram ca Romania nu trebuie sa aiba hotare cu Moldova, pentru ca suntem acelasi pamant", spun Delia si Laura (18 ani), liceene din Soroca si Cimislia, care vor merge la facultate in Romania, unde "sunt conditii foarte bune de invatat".

acum 56 luni (26 Mar 2018)

Un veteran de razboi isi potriveste medaliile in piept. Mii de oameni flutura steaguri tricolore si ingana usor duioasele versuri ale lui Adrian Paunescu, poet national: "Buna ziua, frate, fratioare/ Eu sunt cel ce-n poarta ti-a batut,/ Ca sa te intreb ce te mai doare,/ Am venit aici de dincolo de Prut". S-au adunat aici moldoveni din toate colturile republicii - ba au venit chiar si din Romania vreo doua mii de cetateni. Aici, in Piata Marii Adunari Nationale, nostalgiile dupa epoca Romaniei de la Nistru pan' la Tisa si visurile de reintregire nu sunt nici anacronice, nici desarte. Moldovenii, hotarati, stabilesc si limita rabdarii: "Fratilor, pana la 1 decembrie 2018 trebuie sa ne unim". si "Romania n-a avut granita la Prut!". Si oamenii se prind in hore si joaca veseli. Aceasta este situatia, in Piata Marii Adunari Nationale se amesteca si se tolereaza toate euforiile. Numai jandarmii moldoveni, imbracati in uniforma de lupta, stau incruntati si nu vor sa vorbeasca despre numarul participantilor. Un moldovean sugubat se tine de saga si-l invoca pe Stalin: ca cifrele variaza in functie de cine numara.

Cand vine vorba de numaratoare, unionistii tin socoteala bine. De pe scena instalata in mijlocul pietei, organizatorii mitingului tin cuvantari aprinse si nu ezita sa mentioneze ca 20% din localitatile din Republica Moldova au semnat deja unirea. "Cine-a zis ca nordul nu vrea unirea? Nordul vrea unirea!", se striga, iar ochii unor barbati in toata firea se umplu de lacrimi indata.

Unionistii vorbesc despre nevoia si dorinta de unire a romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, insa nu se feresc sa aminteasca de influenta rusa sau de politicienii molodveni. "Celor care muncesc in Italia, care trimit bani in tara si au venit azi aici, sa le cante cucul.

Cine vrea unirea

Ce inteleg, totusi, moldovenii de peste Prut din ideea de unire? De ce o vor? Cat de mult cred in posibilitatea ca aceasta sa se infaptuiasca? Am zis ca pan... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro