Reportaj. Ambulanta sateasca: un proiect care salveaza vietile oamenilor abandonati de autoritati
Sateni din mai multe localitati izolate au fost pregatiti de Crucea Rosie Romana pentru a acorda primul ajutor, pana la sosirea ambulantei. La un moment dat, insa, ai de trecut peste un deal si acolo soseaua se incolaceste de cateva ori, pentru ca apoi sa se lase prada unei vai largi. Este mult mai bine, oricum, fata de rulota care fusese pana nu demult, cu rol de dispensar, donata de niste francezi. Actiuni caritabile la foc continuu Am ajuns pana in satul Alamor insotit de un voluntar de la Crucea Rosie din Sibiu. Drumuri de acest fel se fac tot timpul, pentru ca trusa de prim ajutor sa fie mereu in perfecta stare de functionare. "Sunt multe alte sate in judetul Sibiu, mai ales cele de pe Valea Hartibaciului, care au nevoie de un asemenea punct de prim ajutor. Satele alese pentru aplicarea programului se incadreaza in cateva criterii esentiale - ambulanta are nevoie de mult timp ca sa ajunga in locul res-pectiv, autoritatile locale au raspuns afirmativ programului, persoanele alese pentru a fi voluntar salvator au dovedit, in cadrul pregatirii, abilitati in acest sens, dar au, in acelasi timp, o buna imagine in comunitatea din care fac parte, fiind sprijinite si de familiile lor. De pilda, avem mai mult de 12.000 de sate in Romania. Ce te faci insa ca, de 25 de ani incoace, statul roman aproape c-a uitat de oamenii acelor catune. De pilda, cadrele medicale sa fie scutite de o serie de taxe si impozite.
Sateni din mai multe localitati izolate au fost pregatiti de Crucea Rosie Romana pentru a acorda primul ajutor, pana la sosirea ambulantei. Este vorba de voluntari care, de multe ori, au facut diferenta dintre viata si moarte. Dar programul acesta, pe cat este de frumos, pentru ca aceia care fac munca asta din pustietate sunt voluntari, risca sa intre in colaps. La vremea aceea, cu ocazia Galei Crucii Rosii, s-au strans primii bani, adica vreo 30.000 de euro. Era nevoie de echipamente, de instruire. Adica din fiecare judet a fost ales un sat in care sa fie aplicata aceasta idee. Totul a pornit efectiv in 2013, dar treaba asta ar fi urmat sa stea pe umerii Societatii Nationale de Cruce Rosie pana la finele lui 2014.
Voluntarii care actioneaza in comunitatile izolate au o trusa medicala cu tot felul de consumabile. Asta inseamna o cheltuiala care se invarte in jurul cifrei de 300 de euro. Din cate spune acum directorul general al Crucii Rosii Romane, Ioan Silviu Lefter, multi primari din tara, nu numai cei din localitatile unde se aplica proiectul-pilot, au vorbit, de-a lungul timpului, laudativ fata de ideea asta. S-au organizat asadar tot felul de sedinte in diverse judete, unde reprezentantii Crucii Rosii au expus chestiunea legata de necesitatea sustinerii din partea autoritatilor locale. Dar dincolo de vorbe, pana in momentul de fata, nu se evidentiaza nici pe departe fenomenul concretizarii. Nu-i nimic, pot spune, din ce am observat la oamenii acestei organizatii nationale cu scop caritabil.
Proiectul intitulat "Puncte de prim ajutor in zone izolate" nu are nici pe departe zilele numarate. Cel putin in cazul acestor 41 de entitati, din tot atatea judete, deja infiintate. E considerat un program de suflet, cum il descrie oficialul Crucii Rosii. Voluntarii cauta, zi de zi, solutii financiare pentru ca acolo, undeva, departe, salvatorul sa nu duca lipsa de nimic, nici macar o secunda.
Acasa la salvatorul satesc
Si uite asa am ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro