Replica unui grup de istorici, simpatizanti ai "Pietei", fata de Apelul academicienilor EXCLUSIV
Principalele pericole identificate ar fi, in opinia academicienilor semnatari ai apelului, globalizarea si corectitudinea politica, "rescrierea tendentioasa, lacunara sau chiar mistificatoare a istoriei", dar si "incercarile recurente de a Romaniei sau de crearea de enclave autonome pe baze etnice", cerandu-se, totodata, institutiilor statului roman "sa vegheze si sa actioneze pentru a preveni, a contracara si, atunci cand se incalca legea, pentru a pedepsi toate diversiunile si agresiunile la adresa identitatii, suveranitatii si unitatii nationale a Romaniei si a stabilitatii statului de drept". Intrucat apelul la care facem referire se incheie cu invocarea Centenarului Marii Uniri, noi, cei care manifestam pentru democratie si sustinerea luptei anti-coruptie in principalele orase din tara, ne intrebam cum se poate crea solidaritate si unitate, cand apelul imparte cetatenii Romaniei in buni si rai, in noi si ceilalti, in cei care apara valorile romanesti si cei care se pronunta pentru globalizare si corectitudine politica, intre istoricii care scriu istoria adevarata ("oficiala") si cei care rescriu tendentios, lacunar si mistificator istoria.
Subintitulat "Nu suntem de acord cu ce spuneti, dar ne vom bate ca sa aveti dreptul de a o spune!", documentul, difuzat sub genericul "Declaratia unor istorici din Piata referitoare la ", este un apel la calm, toleranta etnica si la respectarea, fara nuantari sau ezitari, a valorilor europene la care am aderat in 2007.
Prezentam in continuare textul integral al declaratiei acestui grup de intelectuali romani, sustinatori ai valorilor exprimate si legitimate in "Piata":
"Incepand cu 31 ianuarie 2017, o miscare de o amploare fara precedent a scos pe strazile marilor orase din tara sute de mii de oameni. Printre acestia, la Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu, Timisoara, Iasi, Alba-Iulia, ca sa dam doar cateva exemple, s-au aflat foarte multi istorici afiliati sau nu unor institute de cercetare (printre care si cele apartinand Academiei Romane) sau universitati. Dorinta noastra de a pastra parcursul european si euro-atlantic al Romaniei, de a continua politicile de modernizare si sincronizare ale institutiilor statului roman cu cele ale democratiilor consolidate din Europa si din Statele Unite ale Americii, constituie adevarata cauza a manifestarilor de strada.
O parte a actiunilor acestui guvern, precum si declaratiile publice ale unor lideri ai coalitiei de guvernare, a indus in spatiul public teama ca aceasta directie, singura menita, din punctul nostru de vedere, a asigura securitatea interna si internationala a Romaniei, precum si cresterea nivelului general de bunastare al tuturor cetatenilor, ar putea fi pusa in discutie sau, mai grav, abandonata. http://www.agerpres.ro/comunicate/2017/02/08/comunicat-de-presa-academia-romana-14-45-15) pe data de 8 februarie, un apel semnat initial de 84 de academicieni, multi dintre ei istorici, a avut darul de a crea neliniste si nedumerire in spatiul public. Principalele pericole identificate ar fi, in opinia academicienilor semnatari ai apelului, global... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro