Repartizarea la licee se face dupa o metoda doar aparent echitabila | OPINIE DW

Zeci de mii de elevi din Romania participa la distribuirea computerizata la licee pe baza notelor obtinute la evaluarea nationala, dar acest sistem este unul deficitar, explica un articol publicat de Deutsche Welle.

acum 83 luni (12 Jul 2017)

Zeci de mii de elevi din Romania participa la distribuirea computerizata la licee pe baza notelor obtinute la evaluarea nationala, dar acest sistem este unul deficitar, explica un articol publicat de Deutsche Welle. Apoi profesorii corecteaza tezele elevilor de la alte scoli decat cele la care activeaza, in asa chip incat sa nu existe niciun fel de partinire. Iar la capatul procesului se afla distribuirea computerizata a elevilor la licee, in ordinea notelor si a preferintelor exprimate de acestia.

Din pacate insa, examenul unic tinde, daca este aplicat multi ani la rand, sa creeze masive clisee didatice, atat in formularea subiectelor, cat si in stilul raspunsurilor si in modurile de evaluare.

In vechiul sistem, in care fiecare liceu isi organiza un examen propriu de admitere, exista o legatura directa intre calitatea profesorilor si elevii selectati si se putea spune pe buna dreptate ca un liceu bun era acela in care functionau profesori cu prestigiu, care-i pregateau pe elevii cei mai buni din oras.

Din acest motiv, ar trebui ca fiecare scoala ar trebui sa aiba libertatea de a-si anagaja profesorii, caci altfel va fi mereu supusa unui mecanism care, din perspectiva valorii, va parea cu totul aleatoriu, sustine articolul din Deutsche Welle. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro