Renunta Europa la referendumuri? "Atata timp cat nu vom iesi din acest tip de suveranitate nationala, nu vom fi in stare de nimic"

Renunta Europa la referendumuri?

De aici, scurt este drumul care leaga, in ochii federalistilor, ideea refrendumului national de liniile politice promovate de partidele nationaliste si anti-europene, exemplul clasic de acum fiind BREXIT sau referendumul esuat din Ungaria pe tema migratiei, dar si campania realmente anti-europeana care a insotit dezbaterile inaintea votului de acum cateva zile care a dus la demisia cabinetului Renzi. Pe de alta parte, semnaleaza politicienilor ca, pana la urma, in actualele conditii de instabilitate si incertitudine de pe piata politica europeana si internationala, consecintele extreme ale unui vot de tip EXIT sunt intr-atat de mari, pe plan economic si social, incat rezultatul deciziei populare este incert si singura perspectiva certa pentru tara respectiva este intrarea tarii respective intr-un spatiu gri in care evolutiile sunt absolut impredictibile. un Tratat care sa spuna ca procesul de extindere a Europei este definitiv incheiat, terminand astfel cu ipocrizia care exista acum in relatiile noastre cu Turcia, tara care nu are vocatia de a se integra in Europa" Un referendum asupra unui asemenea tip de constructie europeana restrictiva va avea sanse sa fie aprobat?

acum 70 luni (6 Dec 2016)

din ce in ce mai apasat, ca arma referendumului nu numai ca este gresit folosita, iar temele ce sunt supuse votului public sunt dezastruos de prost alese si explicate si ca, mai pe scurt, referendumul in sine ar trebui desfiintat ca procedeu in panoplia politica atunci cand este vorba despre decizii strategice intr-o lume globalizata.

Haideti sa vedem care sunt argumentele pe care le invoca aparatorii acestei teze care s-ar putea sa castige din ce in ce mai mult teren. Dar daca, in acelasi timp, s-ar fi organizat in Germania, in Olanda, in Franta un referendum pentru a se sti daca oamenii sunt de acord sa li se deda din nou bani grecilor, rezultatul ar fi fost in mod clar negativ, cu o majoritate enorma de voturi. Atata timp cat nu vom iesi din acest tip de suveranitate nationala, nu vom fi in stare de nimic.

De aici, scurt este drumul care leaga, in ochii federalistilor, ideea refrendumului national de liniile politice promovate de partidele nationaliste si anti-europene, exemplul clasic de acum fiind BREXIT sau referendumul esuat din Ungaria pe tema migratiei, dar si campania realmente anti-europeana care a insotit dezbaterile inaintea votului de acum cateva zile care a dus la demisia cabinetului Renzi. Concluzia fiind ca, cel putin in aceasta ultima perioada, referendumurile au fost legate direct sau motivate de un discurs si o ideologie indreptata impotriva valorilor europene. Cu riscul ca, asa cum s-a petrecut acum in Italia, ca pe o chestiune strict nationala cum era propunerea de modificare constitutionala, sa apara un "referendum in spatele referendumului", adica transferarea temei reale pe un vot de incredere sau respingere a politicilor proeuropene ale lui Renzi... Numai ca, de fapt, ea trimite la cea mai mare problema cu care Europa se poate confrunta in viitorul apropiat, asta in cazul in care se vor confirma analizele asupra ridicarii in forta a apetitului de vot pentru partidele nationaliste si extremiste, cele care au facut deja... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro