Religia, materie optionala pentru clasele a 7-a si a 8-a; Informatica, obligatorie. Concluziile profesorilor din Bucuresti

Religia, materie optionala pentru clasele a 7-a si a 8-a; Informatica, obligatorie. Concluziile profesorilor din Bucuresti

Religia ar trebui sa devina materie optionala in clasa a VII-a si a VIII-a, Informatica, obligatorie la toate clasele de gimnaziu, iar Fizica si Chimia trebuie combinate intr-o singura materie interdisciplinara numita Stiinte. De asemenea, in niciun caz nu ar trebui diminuat numarul de ore de Limba Romana la clasa a V-a, iar orele de consiliere si orientare nu ar trebui scoase din orar si ar trebui introduse mai multe optionale din care elevii sa poata alege ce-si doresc sa studieze. Niciuna din cele trei variante de plan-cadru propuse nu ofera elevilor si parintilor posibilitati reale de alegere a unui parcurs scolar individualizat, in functie de aptitudini, interese si/sau perspective si nici nu ofera, in fapt, posibilitatea felxibilizarii ofertei curriculare la nivelul unitatii de invatamant. Educatia pentru sanatate, mult dezbatuta si promovata in declaratii atat de ministrul Educatiei Adrian Curaj, cat si de alti colegi din Guvern, a fost, de asemenea, neglijata in noile planuri cadru, insa ora de Religie ramane in trunchiul comun.

acum 94 luni (25 Jan 2016)

Religia ar trebui sa devina materie optionala in clasa a VII-a si a VIII-a, Informatica, obligatorie la toate clasele de gimnaziu, iar Fizica si Chimia trebuie combinate intr-o singura materie interdisciplinara numita Stiinte. De asemenea, in niciun caz nu ar trebui diminuat numarul de ore de Limba Romana la clasa a V-a, iar orele de consiliere si orientare nu ar trebui scoase din orar si ar trebui introduse mai multe optionale din care elevii sa poata alege ce-si doresc sa studieze.

Acestea sunt recomandarile specialistilor din Capitala care in ultimele saptamani au evaluat cele trei propuneri de plan-cadru pentru gimnaziu propuse la sfarsitul anului trecut de Ministerul Educatiei.

Pana pe 7 februarie 2016 are loc, la nivel de grup de lucru al Ministerului Educatiei, analiza propunerilor primite de la toti profesorii din tara. Stas este si membru in cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Educatiei unde ajung toate observatiile facute de profesorii din teritoriu.

Grupul de la Bucuresti a facut si o serie de recomandari printre care se numara formarea initiala a profesorilor, adica celebrul masterat educational pentru cei care vor sa profeseze in sistem. Printre recomandari se numara si introducerea activitatilor informale si nonformale in norma didactica a profesorilor si diminuarea numarului de ore obligatorii.

"Sustinem in intregime propunerile specialistilor din Bucuresti si credem ca fara acestea, modificarea de plan-cadru va fi doar de forma, lipsita de substanta, iar impactul concret, in scoala, spre zero, scoala care inca esueaza lamentabil in a pregati elevii pentru viata. Vrem transdisciplinaritate in stiintele exacte, ora de Informatica atat de necesara, o ora de consiliere si orientare adevarata, nu doar pe hartie, cum e acum. Nu in ultimul rand, orele de CDS (curriculum la decizia scolii, optionalele) sunt primordiale, ore adaptate intereselor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro