Relativismul cultural care ucide

Ati auzit manifestari ale acestor lasitati si in ultimele zile de la cei care au ales sa sublinieze mai degraba ceea ce ei cred ca este o legatura, o relatie, intre masacrul din redactia Charlie Hebdo si caracterul "provocator" la adresa sensibilitatilor musulmane al caricaturilor publicate de saptamanalul parizian si nevoia de autocenzura a presei. Nu, nu este vorba de religia islamica, pentru ca asta ar insemna sa gandim ca ei si sa admitem ca valorile modernitatii laice pe care se presupune ca o aparam sunt absolut incompatibile cu cele circa 1,6 miliarde de musulmani si atunci singura solutie ar fi genocidul.

acum 58 luni (9 Jan 2015)

Nu va exista nici o lupta pentru apararea civilizatiei occidentale daca nu respectam ceea ce vrem sa aparam, daca refuzam sistematic sa identificam agresorul.

Manifestarile de solidaritate cu Franta, precum si mesajul "Je suis Charlie" insusit si transmis de zeci de mii de oameni peste tot in Occident sunt emotionante, dar sunt, in acelasi timp, inselatoare. Caci pentru fiecare voce de politician si jurnalist care se ridica acum cu indignare sfanta in apararea libertatii de expresie, exista tot atatea exemple de cedari, lasitati si tradari ale acestei valori fundamentale a civilizatiei occidentale si a Occidentului in general. Ati auzit manifestari ale acestor lasitati si in ultimele zile de la cei care au ales sa sublinieze mai degraba ceea ce ei cred ca este o legatura, o relatie, intre masacrul din redactia Charlie Hebdo si caracterul "provocator" la adresa sensibilitatilor musulmane al caricaturilor publicate de saptamanalul parizian si nevoia de autocenzura a presei. Dar, daca pretuiesti libertatea de expresie, aceasta pretentie se arata destul de repede a fi lipsita de sens. Libertatea de exprimare nu inseamna nimic daca nu apara dreptul de a fi insolent, provocator si chiar de prost gust. Nu e nimic "liber" in libertatea presei daca publici numai materiale si imagini conformiste, ceea ce este considerat "decent" si "acceptabil" la un moment dat astfel incat sa menajezi toate sensibilitatile, pentru ca atunci devii inutil si irelevant.

Din acest punct de vedere, "retinerea" si "autocenzura" nu reprezinta altceva decat tot atatea gesturi lase de sinucidere morala prin care abandonezi valoarea suprema pe care se presupune ca o aperi.

Acest abandon moral care justifica barbaria asasinatului printr-o presupusa lipsa de inocenta a victimei, acest relativism, nu este posibil decat daca ai suspendat cu totul judecata morala si ti-ai pierdut reperele. Pe scurt, daca afirm ca valorile occidentale ale libertatii, democratiei societatii deschis... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro