Relatiile turco-ruse in vremea lui Stalin: cum era vazut liderul sovietelor de catre omul politic turc Ismet Inonu

Relatiile turco-ruse in vremea lui Stalin: cum era vazut liderul sovietelor de catre omul politic turc Ismet Inonu

> Unul dintre cei mai importanti oameni ai Turciei republicane, a luptat alaturi de prietenul sau de arme, Mustafa Kemal pentru a pune bazele unei republici libere si independente. Militar de cariera, om de stat, ministru de externe si cel de-al doilea presedinte al Republicii s-a remarcat ca un bun organizator si un echilibrat om politic. S-a implicat in lupta pentru independenta, acolo unde Ataturk a considerat ca este nevoie de serviciile sale: din Caucaz in Siria, prefect la Edirne, apoi ministru, participant activ la primul si al doilea razboi de la Inonu. De partea opusa Molotov si Litvinov impreuna cu ambasadorul de la Ankara si unul doi deputati. Dupa inapoierea de la Moscova, Inonu a tras cateva concluzii din discutiile cu Stalin: "Atentia politicii externe a rusilor este indreptata spre Germania si Europa de Vest, sunt interesati de granitele vestice. Toate fabricile de armament au fost construite in spatele Uralilor din dorinta lui Stalin."[7] Inchei cu un citat din Inonu: "Pentru un om de stat nu este usor sa-si scrie memoriile.

acum 111 luni (13 Apr 2015)

>

Unul dintre cei mai importanti oameni ai Turciei republicane, a luptat alaturi de prietenul sau de arme, Mustafa Kemal pentru a pune bazele unei republici libere si independente. Principal colaborator al lui Ataturk si omul sau de incredere, Ismet Inonu relateaza in memoriile sale, etapele, deloc usoare, prin care au trecut oamenii politici si militari pentru a cladi o Turcie noua.

Turc, de origine kurda, s-a nascut la Izmir in 1884. Mustafa Ismet, a primit numele de Inonu dupa numele bataliei castigate in acel loc (1921). Militar de cariera, om de stat, ministru de externe si cel de-al doilea presedinte al Republicii s-a remarcat ca un bun organizator si un echilibrat om politic. A fost casatorit cu Mevhibe Inonu (22 septembrie 1897 - 7 septembrie 1992), cu care a avut 3 copii: Omer Inonu 1924 - 2 martie 2004, Erdal Inonu 6 iunie 1926 - 31 octombrie 2007, si fiica Ozden Toker (n. 7 februarie 1930), de profesie istoric.

S-a implicat in lupta pentru independenta, acolo unde Ataturk a considerat ca este nevoie de serviciile sale: din Caucaz in Siria, prefect la Edirne, apoi ministru, participant activ la primul si al doilea razboi de la Inonu. Principalul colaborator al lui Ataturk, Ismet Inonu a fost cel care a primit misiunea de a negocia la Lozan pentru independenta Turciei si a regimului Stramtorilor. A facut parte dintr-un grup coordonat de Ataturk. Autorul detaliaza evenimentele si reformele la care a luat parte, relatiile cu statele europene, dar si cu Rusia Sovietica si Statele Unite.

Dupa moartea lui Ataturk, 10 noiembrie 1938, a fost numit de catre Parlament, presedintele Turciei ( 11 noiembrie 1938 - 22 mai 1950 ).

S-a stins din viata la 25 decembrie 1973 la venerabila varsta de 89 ani. A fost inmormantat alaturi de prietenul sau Ataturk, la Ankara, in mausoleul de la An?tkabir. Detaliez mai jos un episod prezentat de Ismet Inonu in memoriile sale, vizita sa la Moscova:

Ismet Pasa privea pozitiv... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro