Relatiile turco-europene, pe drumul spre coliziune. "O Turcie de capul ei nu avantajeaza Europa, Occidentul si in niciun caz Romania"

Relatiile turco-europene, pe drumul spre coliziune.

Problematica majora de natura strategica, de securitate si aparare, dar si de interes major geopolitic, atat pentru Uniunea Europeana cat si pentru SUA, este aceea de a evita, in aceasta perioada de nervozitate maxima si tangaj general, sa antagonizeze pe deplin Turcia, respectiv de a nu pierde Turcia din Occident, de a nu lasa ca aceasta relatie UE-Turcia, statura de membru al NATO a Turciei, respectiv relatia bilaterala SUA-Turcia sa se degradeze la un nivel de la care Turcia sa se instraineze si sa fie pierduta. Pe scurt, Turcia acuza Occidentul, statele europene si UE, in particular, de dublu standard la nivel diplomatic si ca raportare la suveranitatea nationala a Turciei, de lipsa de respect fata de alegerile poporului turc si fata de conducatorul sau, Presedintele Tayyp Recep Erdogan, fata de rolul Turciei ca partener european in materie de securitate si parte a relatiilor comerciale cu statele UE, de lipsa de sprijin ba chiar de tolerare a activitatilor organizatiilor teroriste declarate de Ankara - PKK, recunoscuta ca atare si de Bruxelles, FETO - organizatia Hizmet a lui Fetulleh Gulen, acuzata de tentativa de lovitura de stat, respectiv Daesh-Stat Islamic, cu care Turcia lupta concomitent la ea acasa dar si in Irak si Siria. Angela Merkel si Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA Turcia-Germania: de la coliziune spre reconstructia relatiilor, dupa eliberarea luptatorilor pentru drepturile omului Relatiile dintre Turcia si Germania sunt la un nivel extrem de scazut, dupa doua incercari repetate ale unei comisii parlamentare germane de a vizita baza de la Incirlic si decizia de mutare a fortelor in Iordania, dupa disputele privind blocarea campaniei electorale pentru referendumul turc de catre Germania, care a interzis si sosirea oficialilor turci cu acest scop, dupa nenumarate proteste privind arestarile de dupa tentativa de puci, sub acuzatii de gulenism, si mai ales dupa nerespectarea de catre UE a acordului privind refugiatii, care presupunea investitii de 3 mld.

acum 55 luni (24 Oct 2017)

UE a inghetat, anul trecut, deschiderea de noi capitole in cadrul negocierilor de aderare incepute in 2005, atata timp cat abuzurile legate de drepturile omului continua, se motiveaza in luarile de pozitii ale liderilor europeni la Consiliu. Astfel, in cadrul publicatiilor Consiliului European de Relatii Externe, purtatorul de cuvant al Presedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin, a publicat, la 4 octombrie, un text de referinta, Cum sa resetam relatiile turco-europene. Materialul in cauza reflecta pe deplin abordarea Ankarei asupra acestor relatii si prezinta direct si fara perdea acuzatiile reciproce ale partilor, dar prezinta si dependenta directa in materie de securitate si prosperitate UE-Turcia, asumata de catre partea turca. Insa textul e si mai relevant pentru elementele de perspectiva pe care le deschide, mai ales prin dorinta refacerii relatiilor si printr-un adevarat strigat de ajutor nerostit in material pe care Turcia il adreseaza Occidentului, de a nu fi impinsa afara din zona europeana.

Cel de-al doilea mesaj apartine Ministrului turc de Externe, Mevlut Cavasoglu, si a fost adresat Germaniei inaintea Consiliului European de toamna, printr-un interviu publicat in Der Spiegel, acolo unde se arata ca Turcia doreste sa repare relatiile cu Germania si a subliniat ca spera sa poata reface legatura cu statul in care traiesc circa 3 milioane de turci. Seful diplomatiei turce sustine ca nu sunt temeiuri serioase pentru probleme intre Germania si Turcia si ca e dispus sa genereze apropierea, in masura in care si Berlinul e de acord cu o apropiere graduala pentru depasirea diferentelor.

De la suspendarea integrarii, la redirectionarea fondurilor de preaderare ale Turciei

Ideea redirectionarii fondurilor de preaderare e un semnal puternic, dar nu o rupere a relatiilor UE-Turcia. Turcia era beneficiara, in actualul exercitiu bugetar 2014-2020, a 4,45 miliarde de euro, din care s-au cheltuit doar 368 de milioane de euro pana in prezent. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro