Relatia Rusiei cu Occidentul, de la caderea URSS la razboiul hibrid din Ucraina. Care sunt pasii urmatori ai lui Putin

> Au crezut, poate, ca Rusia va impartasi aceleasi obiective strategice de politica externa si, treptat, va adopta stilul de viata al democratiilor occidentale cu o economie de piata consolidata. Esentiala, in acest proces de modernizare, este intentia Poloniei de a-si dota flota de aparate F-16 cu rachete de croaziera de tip JASSM, ideale impotriva platformelor rusesti S-300 si S-400. Ceea ce s-a intamplat in Ucraina nu este o criza generata de Ianukovici sau de aderararea la UE, ci o strategie pe termen lung a Moscovei de a implementa o logica de fier referitoare la propriul interes in fosta zona de influenta sovietica. Trupe militare antrenate de Rusia pentru a lupta in estul Ucrainei, cunoscute sub numele de "omuleti verzi" Razboiul hibrid si spionajul Noile tehnici de razboi puse in aplicare de Moscova in Ucraina au creat stare de alerta in structurile NATO. Portalul ucrainean Glavred scrie ca, nemultumita de aderarea Bulgariei la NATO, de intentiile Ucrainei de a deveni membra a acestei organizatii si de faptul ca Romania este pe cale sa reduca la zero dependenta de gazele rusesti, Moscova a declansat o masiva ofensiva de investigatii la adresa Romaniei prin Directia de informatii de pe langa Marele Stat Major al armatei ruse (GRU) si prin Serviciului de spionaj al Flotei Rusiei din Crimeea. La capatul de nord al flancului european estic, in Estonia, un inalt functionar din Ministerul Apararii de la Tallin, Herman Simm, a fost condamnat la 12 ani si jumatate de inchisoare si la daune in valoare de aproape un milion si jumatate de euro pentru ca a spionat pentru Rusia.

acum 94 luni (3 Feb 2015)

>

Au crezut, poate, ca Rusia va impartasi aceleasi obiective strategice de politica externa si, treptat, va adopta stilul de viata al democratiilor occidentale cu o economie de piata consolidata. Dar, imediat ce problemele au aparut - programul nuclear al Iranului, situatia din Irak si din fosta Iugoslavie - lunile de miere s-au incheiat si Rusia a revenit, treptat, la vechile obiceiuri imperial-sovietice.

A urmat un interludiu, odata cu constituirea Consiliului NATO-Rusia, la 27 mai 1997, si acceptul tacit al Occidentului de a nu deplasa tehnica militara si baze NATO catre estul continentului, desi, odata cu largirea Aliantei, era un fapt de normalitate. Criza din Georgia a fost primul semnal dat de Moscova privitor la vecinatatea granitei sale. Pozitia adoptata de comunitatea internationala a fost una care a manifestat toleranta si nicidecum reactii care sa insiste asupra unor sanctiuni dure.

Anexarea Crimeei a destramat prezumtia de utilizare a regulilor stabilite prin tratate internationale si a determinat o noua paradigma de interpretare a modului de relationare cu Rusia. Dupa colapsul URSS, Occidentul a avut doua optiuni: prima era de a incerca asimilarea Rusiei in sistemul occidental si a doua de a prelua, piesa cu piesa, fostele tari din zona de influenta sovietica. Dar dorinta de reasezare in ritmul Europei occidentale a fostelor state componente ale Tratatului de la Varsovia si CAER a venit in sprijinul politicii de extindere a organizatiilor internationale, precum NATO (care a adaugat 12 membri) si UE (care a admis 16 membri), politica promovata de presedintii Bill Clinton si George W. Bush, dar si de liderii vest-europeni de la Londra, Paris si Berlin. Aceste politici au crescut gradual ostilitatea administratiei de la Kremlin, in special a celor nostalgici dupa fosta URSS si defunctul Tratat de la Varsovia. Timpul a fost singurul element care a masurat drumul de la cooperare la razboi. Tranzitia

In perioada tu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro