Relatia dintre masonerie si religie, explicata de un profesor aradean: "In cadrul tinutelor nu sunt permise discutii religioase"

Relatia dintre masonerie si religie, explicata de un profesor aradean:

Istoricul aradean mai afirma in cartea sa ca, nefiind un sistem de credinta institutionalizat, cum sunt toate religiile, masoneria isi incurajeaza membrii sa fie persoane pioase si practicante in religia de care apartin. "Un mason nu va inceta niciodata sa puna intrebari, sa caute raspunsuri, sa cerceteze lumea vizibila si universul spiritual, constient fiind ca odata cu momentul initierii i s-a deschis o poarta spre un drum care nu se va sfarsi niciodata", incheie Antoniu Martin.

acum 57 luni (20 Dec 2015)

"In general, s-a incetatenit in lumea profana conceptia conform careia masoneria ar fi o religie, un sistem religios sau un cult. Parcurgand randurile ritualului de initiere masonica, oricine poate intelege ca aceste interpretari nu au nimic in comun cu realitatea. Se stie ca orice religie ofera adeptilor sai un adevar , o cale spre mantuire, care sunt cuantificate intr-un sistem dogmatic. Ori, masoneria nu-si aroga un asemenea deziderat, ci dimpotriva aceasta lasa fiecarui membru libertatea de a-si cauta propriul adevar, propria cale spre mantuire", spune Antoniu Martin.

Istoricul aradean mai afirma in cartea sa ca, nefiind un sistem de credinta institutionalizat, cum sunt toate religiile, masoneria isi incurajeaza membrii sa fie persoane pioase si practicante in religia de care apartin.

"Majoritatea obedientelor masonice din lume conditioneaza chiar intrarea in masonerie de credinta intr-o divinitate - fiecare persoana avand libertate absoluta in acest sens -, precum si de speranta in nemurirea sufletului. In cadrul tinutelor - sedintelor - unei loji masonice nu sunt permise discutii religioase, in sensul de apologie a vreunei religii sau confesiuni. Se stie cat este de sensibila pentru o persoana credincioasa chestiunea religiei, iar atmosfera fraterna nu trebuie tulburata de polemici pe astfel de subiecte. Aceasta nu inseamna ca in loji nu sunt abordate teme cu caracter religios sau nu se dezbat subiecte de spiritualitate", mai adauga istoricul a radean.

Mai mult de atat, el sustine ca masoneria isi indeamna membrii sa fie toleranti cu toate religiile. Este important sa se inteleaga ca acest concept, aceasta formulare incearca sa surprinda divinitatea in maniera non-religioasa, fapt ce le garanteaza posibilitatea de a se concentra asupra propriei lor divinitati. Am spus ca masoneria nu poate fi asociata nici cu un cult religios. Un cult presupune, printre altele, un sistem de adulare si ritualuri religioase, venerare ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro