Reguli noi pentru managerii de spitale care sunt si medici: ar putea desfasura activitate clinica doar dupa ora 16.00

Reguli noi pentru managerii de spitale care sunt si medici: ar putea desfasura activitate clinica doar dupa ora 16.00

Documentul a starnit controverse in lumea medicala, actualii sefi de spitale precizand ca, pe langa efectele pozitive, legate de eliminarea nepotismului si a politicului, tot mai prezent in mediul spitalicesc, va produce un cutremur in randul medicilor care ar dori sa exercite activitate de manager, determinandu-i sa renunte la o functie de asa mare responsabilitate in defavoarea actului medical. Pe langa faptul ca stabileste clar situatiile in care managerii de spitale sunt in conflict de interese, managerilor sau membrilor comitetului director li se interzice sa primeasca finantare pentru activitatile didactice sau de cercetare stiintifica din partea furnizorilor de bunuri si servicii ai spitalului.

acum 33 luni (16 Nov 2016)

Managerii de spitale nu vor mai putea face parte din conducerea vreunui partid politic sau a unei societati comerciale si nu vor mai putea sa-si angajeze rudele in pozitii cheie in unitatea sanitara pe care o conduc. Totodata, ei nu trebuie sa fie neaparat medici pentru a ocupa aceasta functie, insa in cazul in care sunt doctori, nu vor mai avea dreptul sa predea sau sa desfasoare activitate medicala in intervalul 08.00 - 16.00, cand trebuie sa faca strict activitate de manager.

Asa prevede o ordonanta de urgenta adoptata ieri de Executiv, act normativ care va produce efecte imediat ce va fi publicata in Monitorul Oficial. Documentul a starnit controverse in lumea medicala, actualii sefi de spitale precizand ca, pe langa efectele pozitive, legate de eliminarea nepotismului si a politicului, tot mai prezent in mediul spitalicesc, va produce un cutremur in randul medicilor care ar dori sa exercite activitate de manager, determinandu-i sa renunte la o functie de asa mare responsabilitate in defavoarea actului medical. Dar de aici si pana la a-i interzice unui medic care e si manager sa-si faca profesia in acele opt ore, e cale lunga", a declarat, pentru "Adevarul", profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului de Urgenta Elias din Capitala.

Cine poate candida la functia de manager

Medicul a precizat ca nu a vazut forma finala a actului normativ, ci strict variantele vehiculate pana acum, care au produs nemultumiri nu doar in randul colegilor sai, ci si in randul universitarilor. Aceasta masura ingradea in mod nejustificat accesul la aceasta functie, cu consecinte negative in procesul de selectie pentru ocuparea acestei functii si in desfasurarea activitatii de management", transmite Guvernul, aratand ca vor fi facute modificari si in privinta sefilor de sectii, pentru care vor fi organizate concursuri.

Sefii de sectii vor da concurs

In prezent, acestia sunt recomandati de Senatul U... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro