Reguli noi in asigurari

Directiva Solvency II este extrem de stufoasa si de tehnica, motiv pentru care implementarea ei va fi, in sine, un efort semnificativ pentru societatile de asigurare locale si pentru supraveghetorul pietei, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Prima mare modificare fata de actualele norme dupa care functioneaza piata asigurarilor o reprezinta introducerea a sase noi categorii de riscuri ce vor fi luate in calcul pentru stabilirea solvabilitatii societatilor de asigurare.

acum 70 luni (25 Aug 2015)

De la inceputul anului 2016, companiile de asigurari din Romania vor fi obligate sa raporteze catre supraveghetorul pietei date conform impunerilor noilor standarde europene privind solvabilitatea si capitalul.

Pe langa aspectul financiar, vom asista si la o criza de personal calificat in conditiile in care raspunderea managerilor, precum si cerintele privind experienta si pregatirea lor vor fi si ele mult mai aspre.

Directiva Solvency II este extrem de stufoasa si de tehnica, motiv pentru care implementarea ei va fi, in sine, un efort semnificativ pentru societatile de asigurare locale si pentru supraveghetorul pietei, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Prima mare modificare fata de actualele norme dupa care functioneaza piata asigurarilor o reprezinta introducerea a sase noi categorii de riscuri ce vor fi luate in calcul pentru stabilirea solvabilitatii societatilor de asigurare. Mentionam ca solvabilitatea reprezinta un indicator esential pentru societatile de asigurare pentru ca arata exact capacitatea acestora de a putea achita platile din viitor (despagubiri viitoare, datorii etc.). De altfel, dupa implementarea Directivei, este de asteptat ca acest indicator sa primeze in realizarea topurilor, construite acum exclusiv in functie de primele brute subscrise, adica de volumul vanzarilor.

In prezent, acest indicator este calculat doar in functie de expunerea asiguratorului si de daunele estimate, insa dupa implementarea Directivei analiza va fi una cu mult mai complexa. Supraveghetorul va lua in calcul sase categorii de risc: de subscriere, de lichiditate, de concentrare, de piata, de credit si riscul strategic. Prin luarea in calcul a riscului de piata si a riscului strategic, de exemplu, activitatea unei companii va fi analizata in contextul din tara unde activeaza. Riscul de concentrare vizeaza lipsa de diversitate a portofoliului, iar in Romania sunt cel putin doua societati ale caror afaceri se formeaza in proportie de 9... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro