Reguli de bun simt la restaurant. Cine intra primul in local si ce trebuie sa faca o doamna, lista gafelor de evitat

Reguli de bun simt la restaurant. Cine intra primul in local si ce trebuie sa faca o doamna, lista gafelor de evitat

In urma extraordinarului succes al cartii, autoarea, Aurelia Marinescu(licentiata a Facultatii de Limba si Literatura Romana), a fost invitata sa vorbeasca la radio si la televiziune, sa dea interviuri, sa scrie in reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, sa tina cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a Universitatii Bucuresti.

acum 85 luni (20 Nov 2017)

Cand intram intr-un restaurant, nu trantim usa in nasul celui din spatele nostru, ci chiar o tinem, ca sa poata intra si el. Nu se intra in restaurant cu paltonul, cu palaria pe cap sau cu umbrela in mana, chiar daca vrei doar sa te asiguri ca sunt locuri libere. Primul care intra in restaurant este barbatul, pentru a-si proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur si pentru a-i cere sefului de sala sa-i indice o masa libera. Uneori, in lipsa acesteia, esti obligat sa te asezi la o masa deja ocupata. In prealabil, trebuie sa ceri permisiunea celor prezenti si sa astepti raspunsul lor. Barbatul trage scaunul pe care urmeaza sa se aseze invitata sa si ocupa locul de vizavi, daca e liber. Lista de bucate este consultata de fiecare in parte. Dupa ce s-au hotarat ce vor sa manance si sa bea, domnul este cel care da comanda. O doamna evita sa vorbeasca cu chelnerul, pe tot parcursul mesei. In schimb, ii este permis sa intre intr-un restaurant de lux. Nu se pune problema cand e vorba de o cafenea, o patiserie, un snack-bar. Nu va arunca priviri insistente si curioase prin sala, nu se va pieptana si nu-si va retusa machiajul la masa. Toate aceste gesturi pot fi facute inconstient, dar risca sa fie gresit interpretate, si imprudente,adica doamna risca sa intre in niste incurcaturi penibile. O doamna sau doua doamne singure intr-un restaurant nu-si vor comanda niciun fel de bauturi tari si ar fi de dorit sa evite chiar si vinul. "Codul bunelor maniere astazi" nu face exceptie: la douazeci de ani de la aparitie s-a vandut in peste 300.000 de exemplare. In urma extraordinarului succes al cartii, autoarea, Aurelia Marinescu(licentiata a Facultatii de Limba si Literatura Romana), a fost invitata sa vorbeasca la radio si la televiziune, sa dea interviuri, sa scrie in reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, sa tina cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a Universitatii Bucuresti. Codul bunelor maniere: "A da bacsisuri e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro