Regulament scolar 2015. Sanctiuni aberante: elevii, "pedepsiti" sa petreaca trei zile in biblioteca

Regulament scolar 2015. Sanctiuni aberante: elevii,

Ce merita apreciat in noul regulament scolar 2015 Mi-a placut ca inca de la inceput se face distinctie intre trei categorii de varste prin formula repetata de zeci de ori: elevi, prescolari si, atentie!, "anteprescolari". Am apreciat art 120 (2) care accentueaza ca "conducerea si personalul din unitatea de invatamant au obligatia sa respecte dreptul la imagine al anteprescolarilor, prescolarilor si a elevilor" si (3) "nicio activitate organizata in unitatea de invatamant nu poate leza demnitatea sau personalitatea anteprescolarilor, prescolarilor si a elevilor." Inca o nedreptate Daca la 12 ani elevul a avut o perioada neplacuta de vreo 2 saptamani si primeste nota 8 la purtare, art 161 (2) vine si subliniaza ca nu poate sa continue sa studieze la liceul militar, pedagogic sau la seminar. Ca psiholog mi-au venit la consiliere elevi cu situatii personale si familiale disfunctionale si cunoscandu-i am insistat sa vin in fata profesorilor la sedintele de condamnare si sa pledez ca sanctiunile nu vor avea decat un dublu efect negativ. Fiind un proces, motivatia scolara a unui copil de 8, 9 ani sufera multiple modificari in termeni de intensitate si persistenta, nefiind constanta si solida ca la un elev de 18 ani si deci nu poate fi evaluata obiectiv. Sa zicem ca un elev de clasa a XII-a are o motivatie puternica pentru ca doreste sa obtina o nota mare la BAC, dar motivatia unui copil de clasa I-a, care inca este copil, tine de o serie de factori externi scolii si preponderent legati de viata de familie.

acum 64 luni (9 Feb 2015)

Ce merita apreciat in noul regulament scolar 2015

Mi-a placut ca inca de la inceput se face distinctie intre trei categorii de varste prin formula repetata de zeci de ori: elevi, prescolari si, atentie!, "anteprescolari". M-a luat un timp sa inteleg diferenta din prescolari (cei care inca nu au varsta de scoala, adica 4,5 ani) si anteprescolari (copiii care sunt anterior perioadei prescolare, adica ...sugarii?). De la inceput iti dai seama ca e ceva necurat la mijloc.

Apararea imaginii elevilor si situatiile speciale

Art 116 (1) se refera la "Elevii aflati in situatii speciale, cum ar fi, casatorie, nasterea unui copil, persoane aflate in ingrijire, detentie si altele asemenea, vor fi sprijiniti sa finalizeze invatamantul obligatoriu". Mi-a placut deoarece inca de pe vremea cand eu eram la liceu am intalnit situatii cand elevele au devenit mamici (desigur minore) si un intreg scandal s-a iscat in liceu, in oras, la inspectorat, toata lumea era alarmata si indignata. M-au bucurat cazurile rare de succes cand chiar profesorii si colegii elevei au inteles situatia si au sprijit-o pas cu pas pana cand a reusit sa obtina o nota mare la BAC. Nu mi-a placut ca la categoria cazuri speciale apare alaturi de casatorie si detentie.

Am apreciat art 120 (2) care accentueaza ca "conducerea si personalul din unitatea de invatamant au obligatia sa respecte dreptul la imagine al anteprescolarilor, prescolarilor si a elevilor" si (3) "nicio activitate organizata in unitatea de invatamant nu poate leza demnitatea sau personalitatea anteprescolarilor, prescolarilor si a elevilor."

Ca elevul sau parintele poate contesta rezultatele evaluarii este iarasi de apreciat (Art 122 (2)). Precum si "copiii/tinerii cu cerinte educationale speciale au aceleasi drepturi ca si ceilalti elevi si au dreptul sa fie scolarizati in unitati de masa" (Art 132 (1) si (2)). Am vazut prea multi copii discriminati sau mutati dintr-o scoala in alta mai al... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro