Regula nepotismului, rostita de Neagoe Basarab, ignorata in Romania 500 de ani: "Un domn adevarat nu i se cade sa aiba rudenii, ci numai slugi drepte"

Regula nepotismului, rostita de Neagoe Basarab, ignorata in Romania 500 de ani:

Ce i-a transmis domnitorului fiului sau Theodosie "Iubitu mieu fiiu, mai nainte de toate sa cade sa cinstesti si sa lauzi neincetat pre Dumnezeu cel mare si bun si milostiv si ziditorul nostru cel intelept, si zioa si noaptea si in tot ceasul si in tot locul. Dar de vei fi avandu neam si rudenie multa si va fi plini de hlapie si neomenie si nu vor fi harnici, sau den feciorii de boiari, de vor fi fost parintii lor oameni buni, iar ei vor fi nevrednici, decii de ce treaba va vor fi? Si cand merge sa sa hraneasca si apuca grauntul cu gura si nu-l inghite, ci-l tine in gura si sa pazeste si cauta sa nu cumva sa sa lase la dansul uliul si sa-l prinza.

acum 52 luni (17 Aug 2015)

"Invataturile" sunt adresate de domnitorul Neagoe Basarab (1459-1521) atat fiului sau cat si si celorlalti succesori la domnie. Lucrarea imprumuta pasaje din Biblie, din "Viata Sfintilor Constantin si Elena", "Varlaam si Ioasaf", "Fiziologul" si parti din "Umilinta" lui Simion Monahul sau "Omiliile" lui Ioan Hrisostomul si ale lui Efrem Sirul. Cea mai valoroasa este partea a doua (cap V - XI) ce cuprinde sfaturi adresate de Neagoe fiului sau Theodosie, precum si celorlalti succesori la domnie. Ele sintetizeaza principiile politice si etice ale domnitorului, recomandari privind organizarea armatei, a divanului de judecata, a modului de comportare fata de supusi.

Ce i-a transmis domnitorului fiului sau Theodosie "Iubitu mieu fiiu, mai nainte de toate sa cade sa cinstesti si sa lauzi neincetat pre Dumnezeu cel mare si bun si milostiv si ziditorul nostru cel intelept, si zioa si noaptea si in tot ceasul si in tot locul. Si sa foarte cuvine sa-l slavesti si sa-l maresti neincetat, cu glas necurmat si cu cantari neparasite, ca pre cela ce ne-au facut si ne-au scos din-tunerec la lumina si den nefiinta in fiinta. O, cata iaste de multa mila ta, Doamne, si gandul si cugetul tau, care ai spre noi oamenii! Dumnezeu, pentru mila sa cea multa, lacui intru noi oamenii si sa arata noao. Dumnezeu fu in ceriu si om pre pamantu si intr-amandoao desavarsit. Si pre om si-l facu fiiu iubit si mostean imparatiii sale. Partea a doua Este adresata "Fatul mieu Theodosie si voao cinstitilor si dulcilor miei domni, care veti fi in urma noastra domni si biruitori tarai acestiia, asijderea si dumneavoastra, iubitii miei boiari" Acest pasaj se aplica extrem de bine si in zilele noastre, intrucat administratia publica este plina de angajati care si-au gasit un loc de munca prin "grija" rudelor. "Iata, fetii miei si alesii lui Dumnezeu si unsii lui, si de aceasta, cat ma putui pricepe, va invat: cum si in ce chip sa cade domnului sa-si tocmeasca boiarii. Ca dar de veti fi avandu rudenii mu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro