Regizorul Daniel Sandu: "Tradarea este cel mai mare pacat intr-un seminar de preoti"

Regizorul Daniel Sandu:

La un moment dat, pe la mijlocul ceremoniei, noi, cativa oameni din echipa, am inceput sa susotim si sa facem niste calcule care, cumva, ne ieseau negative si, cel putin dupa premiile de sunet si muzica originala, ne-am gandit ca cel mai probabil, restul premiilor se vor duce catre celelalte filme. Tin minte ca prin 2010, a fost la Varsovia un workshop, un Wajda School, al regizorului Andrzej Wajda, si la un moment dat, domnia sa a venit cu propunerea ca in final sa ii frangem principiile lui Gabriel, chiar daca in viata reala mi-am pastrat acest princpiu, de a nu trada. Bine, intelegeam ca voiau sa aiba controlul, sa aiba dosare, ca in baza acelor dosare sa decida daca te lasa sa termini seminarul, daca te lasa sau nu sa te hirotonesti. Practic, tu, ca preot, trebuie sa-ti asumi sa traiesti in conditiile astea si s-o duci destul de greu, si sa nu te deranjeze chestia asta. Se da prin concurs si prin alte metode nu foarte ortodoxe...In final, toate aceste eforturi iarasi la intrebarea ce fel de preot vrei sa fii si ce tip de sacrificii esti dispus sa faci? Pentru ca ma feresc de tot ce e minimalist si vrem sa oferim tot asa, o experienta vizuala impresionanta sau cel putin diferita de filmele traditionale romanesi, iar asta presupune niste dificultati atat de buget, cat si de logistica. Nu intentionez sa fac multe filme, dar acelea pe care voi apuca sa le fac, vreau sa le fac intr-un anumit fel si sa transmit anumite lucruri. Numele: Daniel Sandu Data si locul nasterii: 16 decembrie 1977, Piatra Neamt Studiile si cariera: A absolvit in 2002, Facultatea de Regie film din cadrul Universitatii Media A lucrat in televiziune si a regizat mai multe scurtmetraje Din 2003, Daniel Sandu lucreaza ca scenarist si regizor la seriale de comedie ("La Bloc", "La servici", "Fete cu lipici" - Pro TV, "Gasca" - Kanal D, "Nimeni nu-i perfect" - Prima TV).

acum 55 luni (15 Apr 2018)

Lungmetrajul "Un pas in urma serafimilor" a fost in centrul atentiei pe 27 martie, cand a fost distins cu nu mai putin de opt trofee, la cele mai importante categorii ale Premiilor Gopo.

Inspirat din biografia regizorului Daniel Sandu, filmul spune povestea lui Gabriel (Stefan Iancu), un adolescent care isi doreste sa devina preot si intra intr-un seminar teologic ortodox. Acolo, alaturi de colegii sai, el intra intra intr-un joc al puterii, minciunii si manipularii, o lupta alimentata de un profesor dur, preotul Ivan, jucat de Vlad Ivanov ( trofeu Gopo pentru Cel mai bun actor in rol principal). Daniel Sandu (40 de ani) a primit pentru acest lungmetraj si premiile Gopo pentru cea mai buna regie, pentru cel mai bun scenariu si pentru cel mai bun film de debut in lungmetraj.

"Weekend Adevarul": Te asteptai ca "Un pas in urma serafimilor" sa ia atat de multe premii dat fiind ca e debutul tau in lungmetraj?

Daniel Sandu: Nu ma asteptam sa ia atat de multe premii. La un moment dat, pe la mijlocul ceremoniei, noi, cativa oameni din echipa, am inceput sa susotim si sa facem niste calcule care, cumva, ne ieseau negative si, cel putin dupa premiile de sunet si muzica originala, ne-am gandit ca cel mai probabil, restul premiilor se vor duce catre celelalte filme.

Cumva, imi dozasem discursul, in cazul in care nu voi mai castiga si alte premii, astfel incat sa apuc sa le multumesc unor oameni. Dupa aceea, au venit surprinzator, unul dupa altul, si celelalte premii: cel pentru scenariu, cel pentru regie si pentru cel mai bun film.

Eram sigur pentru Vlad Ivanov, eram sigur pentru Stefan Iancu si pentru George Dascalescu, la imagine.

13 ani inseamna si bune si rele. Cand am ajuns sa regizez filmul pe care-l scrisesem cu 13 ani mai devreme, imi era destul de dificil sa ma raportez la varsta pe care o aveam cand l-am scris, din punct de ve... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro