Regizorul Cristian Mungiu, pentru Le Monde: Societatea romaneasca inspira neincredere cetatenilor ei

Aceasta a fost cea de a treia participare a cineastului Cristian Mungiu in competiţia oficială de la Cannes, la precedentele două filmele sale fiind recompensate cu trofeul Palme d’Or, in 2007, pentru "4 luni, 3 săptămani şi 2 zile", şi premiile pentru scenariu şi interpretare feminină, in 2012, pentru "După Dealuri".

acum 49 luni (6 Dec 2016)

Cineastul roman Cristian Mungiu susține, intr-un interviu acordat publicației franceze Le Monde, că societatea romanească inspiră neincredere cetăţenilor ei, potrivit News.ro.

Cineastul roman Cristian Mungiu a acordat o serie de interviuri in presa franceză cu ocazia lansării celui mai recent film al său, "Bacalaureat", in cinematografele din Franța. Referindu-se la tema centrală a filmului care a luat premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, corupţia din Romania, Mungiu a susținut că romanii nu mai au incredere in conducătorii lor.

Intrebat de jurnalistul Jacques Mandelbaum de ce stigmatizează funcționarea societății romanești, in toate filmele sale, Cristian Mungiu a răspuns că "trăsătura vine din realitate". Oamenii nu mai au incredere in conducătorii lor, le e frică de viitor şi privesc spre cel al propriilor lor copii cu angoasă şi disperare", a explicat el.

"Poate că nu am făcut progrese destul de importante in 26 de ani. Dintr-un punct de vedere istoric, 26 de ani pentru o ţară nu inseamnă mare lucru, dar, in acelaşi timp, la scara vieţii unei persoane inseamnă ceva uriaş! Fiecare generaţie după Al Doilea Război Mondial a fost denumită «generaţia de sacrificiu»: aceea a părinţilor mei, a mea (din cauza decretului lui Ceauşescu in privinţa avorturilor) şi in prezent aceea a copiilor noştri. Cand există doar «generaţii de sacrificiu» intr-o ţară, inseamnă că trebuie să schimbăm ceva", a mai spus Cristian Mungiu.

Filmul "Bacalaureat" a avut premiera in luna mai, in competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, unde a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună regie. Aceasta a fost cea de a treia participare a cineastului Cristian Mungiu in competiţia oficială de la Cannes, la precedentele două filmele sale fiind recompensate cu trofeul Palme d’Or, in 2007, pentru "4 luni, 3 săptămani şi 2 zile", şi premiile pentru scenariu şi int... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro