Regizorul Alexa Visarion, sarbatorit la 70 de ani

Regizorul Alexa Visarion, sarbatorit la 70 de ani

A obtinut numeroase premii si distinctii, printre care Premiul Academiei Romane pentru intreaga creatie teatrala si cinematografica (2008), Premiul pentru intreaga activitate UNITER (2005), Premiul ATM pentru cel mai bun spectacol (1981), Premiul Sectiei de Critica ATM pentru exegeza scenica si filmica a operei lui I.L.

acum 32 luni (13 Oct 2017)

In cadrul evenimentului va fi lansat un volum de eseuri, intitulat "Impotriva uitarii", aparut la editura Ideea Europeana, in parteneriat cu ICR. Ripeanu, precum si actorii Dorel Visan si Mircea Diaconu. In incheierea evenimentului va fi proiectat filmul-portret "Magia Teatrului si a Filmului" (TVR), regizat de Liliana Chitescu, un documentar care a primit Premiul Special al Uniunii Cineastilor "Adina Darian", in anul 2014. Alexa Visarion a montat in tara si in strainatate peste 100 de spectacole, cu precadere din dramaturgia lui I.L. Este autorul unor filme artistice care au marcat istoria cinematografului romanesc, intre care "Inainte de tacere" (1978), "Inghititorul de sabii" (1981), "Napasta" (1982), "Luna Verde" (2008), "Ana" (2014).

A obtinut numeroase premii si distinctii, printre care Premiul Academiei Romane pentru intreaga creatie teatrala si cinematografica (2008), Premiul pentru intreaga activitate UNITER (2005), Premiul ATM pentru cel mai bun spectacol (1981), Premiul Sectiei de Critica ATM pentru exegeza scenica si filmica a operei lui I.L. In perioada 1985-1986 este invitat sa predea la Universitatea din Texas iar intre 1986-1988 ii este acordata o noua bursa Fulbright si sustine cursuri in domeniul filmului la universitati din Los Angeles, New York si Boston. Alexa Visarion este autorul unei serii de volume dedicate teatrului si al unor articole, eseuri si interviuri de referinta atat pentru domeniul artistic cat si pentru cel didactic. Preocuparea sa pentru teme de strategie si management s-a materializat in cronici si comentarii publicate in importante reviste din tara. Despre personalitatea complexa a regizorului au aparut doua carti: "Alexa Visarion sau destinul vocatiei", coordonata de Elena Saulea (Editura Junimea), si "Univers filmic - Alexa Visarion (Jurnal de spectator)" de Vasilica Balaita (Editura Artes). Este membru al Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), membru fondator al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film (UARF). Est... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro