Regina Maria si legenda nestiuta a parfumului ei unic de violete indiene

Regina Maria si legenda nestiuta a parfumului ei unic de violete indiene

Regina Maria, "poate cea mai complexa personalitate din intreaga noastra istorie", dupa cum apreciaza muzeograful Liliana Manoliu de la Castelul Peles, a fost, intreaga viata, o mare iubitoare a culorii violet si a pretioasei esente de violete. Eu, personal, am petrecut ani de zile in Pelisor si l-am simtit, este imposibil de confundat, o aroma de floare proaspata, exotica, care aminteste de vanilie, dar si de citrice. O adevarata opera de arta din tesatura lame si fir de aur, cu broderii de matase si cu aplicatii de pietre semipretioase, mantia de incoronare a Reginei Maria, care se pastreaza la Castelul Peles, are tesute emblemele tuturor provinciilor care formau Romania Mare.

acum 103 luni (17 May 2015)

Regina Maria, "poate cea mai complexa personalitate din intreaga noastra istorie", dupa cum apreciaza muzeograful Liliana Manoliu de la Castelul Peles, a fost, intreaga viata, o mare iubitoare a culorii violet si a pretioasei esente de violete. De altfel, violetul, o culoare a puterii si a tainei, asociata de secole cu regalitatea, s-a regasit deseori in tinutele Mariei, si inclusiv la inmormantarea ei, in semn de respect, doliul a fost violet, culoarea preferata a Reginei.

Dragostea pentru esenta de violete incepe in copilaria Mariei, pe cand micuta Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg sau Missy isi petrecea verile in Malta, la Palatul San Antonio. Acolo unde mama sa, Marea Ducesa Maria Alexandrovna, fiica Tarului Alexandru al II-lea, plantase un strat de violete "de Rusia", al caror parfum nu va fi uitat niciodata de Maria. "In 1925, Maria primeste de la Maharajahul de Kapurthala, din India, un flacon batut in pietre scumpe, in care se afla parfum exclusivist, de violete exotice de pe coasta Pacificului.

Parfumul exotic de violete indiene o insotea intotdeauna pe suverana si persista mult timp in incaperile si pe holurile Castelului Pelisor, resedinta din Sinaia a cuplului Ferdinand si Maria. Surprinzator, insa, aroma continua sa-si faca aparitia si acum, la cateva decenii de la moartea reginei.

"Explicatia aparitiei parfumului ne depaseste"

"Avem numeroase relatari ale turistilor despre parfumul care se simte in luna iulie la Pelisor, in special in Camera de Aur, locul in care regina a trecut in nefiinta pe 18 iulie 1938, dar si in alte incaperi. Eu, personal, am petrecut ani de zile in Pelisor si l-am simtit, este imposibil de confundat, o aroma de floare proaspata, exotica, care aminteste de vanilie, dar si de citrice.

Mare iubitoare de flori, Regina Maria s-a ocupat de aclimatizarea violetelor la Peles, insa parfumul acestora este total d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro