Regina Elena, marele adversar al lui Carol al II-lea. Regina Maria: "Tu si Carol n-ar fi trebuit sa va cunoasteti niciodata. Imi pare rau pentru tine"

Regina Elena, marele adversar al lui Carol al II-lea. Regina Maria:

Odata ajunsi la Peles, printii eleni au putut constata ca pe de-o parte, regii romani erau mai putin intransigenti cu copiii lor decat regele Constantin I al Greciei si regina Sofia si, pe de alta parte, eticheta de la palat era mai stricta decat in Grecia, pentru ca pe la Peles se perindau toata ziua tot felul de demnitari. "Stiam ca nu-i decat un baietel obisnuit, la fel de interesat de plasturele care-i acoperise o taietura de la genunchi, ca si de ceremonie si de aplauzele multimii sau salvele de tun care marcasera accesul sau la tron", scria regina Elena. Iar in timp si mai ales dupa plecarea ei din tara, regele Mihai a inteles ca mama sa era omul cu cea mai benefica si importanta influenta din viata sa: "Ea a avut o traditie din familia din Grecia si mi-a insuflat aceasta idee de dreptate, de morala, de datorie fata de tara". Dar apoi, gandindu-ma la tensiunile zilnice de la Bucuresti si indemnata de grijile mele pentru siguranta si viitorul lui Mihai, am cerut sa ma intalnesc cu acest om care silea atat de multe tari sa treaca peste sentimentele si aspiratiile lor", scria Elena. Sacrificii Foto: Regina Elena si regele Mihai s-au intalnit cu romanii din New York in martie 1948, cand se aflau deja in exil In perioada antonesciana, cea mai notabila actiune a reginei-mama a fost salvarea a zeci de familii de evrei, pe care a reusit sa ii trimita in Statele Unite si pentru care a primit, in 1993, titlul de "Dreapta intre popoare", conferit de Yad Vashem. Era, inca, cea mai buna dintre vremuri, cand familia regala traia linistita in Palatul Vechi din Atena, unde locuiau regele George I si regina Olga a Rusiei, si, ocazional, intr-o casa de pe domeniul Palatului de Vara de la Tatoi - aflat undeva la nord de Capitala greaca, intr-o zona rurala de la poalele unor dealuri impadurite. Printesa Elena se afla in randul de sus (dreapta), alaturi de fratii ei George si Alexandru Corfu, jocurile in popota si unchiul Willie Probabil ca acest sentiment de libertate, dat de conditiile aspre de la Tatoi, era alimentat si de faptul ca regina Sofia se opunea ca printesa sa iasa din perimetrul domeniului regal, sa calatoreasca libera prin tara. Fata isi dezvoltase atat de bine simtul acesta al vinei, incat uneori isi aplica singura pedeapsa, ca atunci cand a lovit-o la picior pe bunica sa, imparateasa Victoria (sotia lui Frederic al III-lea al Germaniei si fiica reginei Victoria a Marii Britanii), si, simtindu-se umilita de greseala, s-a asezat in genunchi, cu spatele la bunica si la mama si n-a vrut cu niciun chip sa se mai intoarca cu fata. Un nou episod tragic a avut loc in iulie 1916, cand Palatul de Vara de la Tatoi a fost incendiat de un grup de atentatori care au incercat sa il asasineze pe regele Constantin I, profitand de faptul ca suferea grav de o boala la plamani.

acum 30 luni (28 Jan 2018)

Trecusera deja doi ani de la incheierea razboiului mondial, Romania isi indeplinise idealul national al intregirii teritoriale, noile granite fusesera recunoscute international. De-acum, regina Maria putea sa-si vada linistita de afacerile de familie. In drumul sau spre Bucuresti s-a oprit insa la Lucerna, in Elvetia, unde printul George se afla in exil si de unde avea sa plece tot spre Romania, pentru logodna. Inainte de sosirea lui Carol, regina Maria le invitase la Bucuresti si pe surorile lui George, Elena si Irina, care decisesera sa onoreze invitatia. E adevarat ca Elena nu era deloc incantata de aceasta idee, insa a fost fortata de parinti sa accepte. "Nici nu se punea problema sa am eu vreun cuvant de spus. Dar i-am spus mamei ca nu vreau sa merg si ca speram ca ea si tata sa nu insiste. Mamei i-a facut placere ce i-am spus eu, pentru ca nici ei nu-i convenea deloc sa ma duc, dar tata a zis: ", scria viitoarea regina Elena in jurnal, citata in volumul "Elena, Regina-Mama a Romaniei, Printesa de Grecia si Danemarca. O logodna si doua funeralii

Foto: Elena era o fire sensibila si timida; Sursa: historia.ro/MNIR

Drumul a fost parcurs cu trenul regal trimis de la Bucuresti. In acest timp, nu s-a produs nicio apropiere intre Elena si Carol, pentru ca printul nu prea a putut fi vazut, s-a retras in singuratate, lasandu-i Elenei impresia ca e o fire timida si putin amabila. Odata ajunsi la Peles, printii eleni au putut constata ca pe de-o parte, regii romani erau mai putin intransigenti cu copiii lor decat regele Constantin I al Greciei si regina Sofia si, pe de alta parte, eticheta de la palat era mai stricta decat in Grecia, pentru ca pe la Peles se perindau toata ziua tot felul de demnitari.

Carol in continuare s-a comportat cu indiferenta fata de oaspetii sai: "La inceput nici nu prea a aparut, iar pe urma nici nu m-a bagat in seama. Eu si sora mea ne-am simtit foarte bine in timpul ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro