Regimul care a maturat Cuba ca un uragan. Cenusa lui Fidel Castro a coborat in urna! Dar e Cuba Libre?

Convoiul cu micul sicriu de cedru, in care se afla urna funerara a celui ce a condus Cuba peste 50 de ani, aducand-o la capatul puterilor, a parcurs 900 de kilometri ai insulei, urmand calea revolutiei. Palmieri, plaje aurii spalate de valuri stravezii, valatuci albastrui de trabuc, un pahar de rom Havana Club, cu arome ametitoare, ritmuri carnale executate de dansatori pasionali! Cubanezii au avut parte de bai de sange administrate sistematic de colonistii spanioli, oligarhii albi, cu militarii lor scoliti in cazarmi straine, dar si de revolutionari impinsi de un patriotism dictatorial, care nu mai dezbraca uniforma militara, ca si cand ar fi vesnic intr-un razboi cu toata lumea. 97.000 - de persoane au murit in Cuba, din 1959, de cand s-a instalat Fidel Castro la Havana, incercand sa fuga de dictatura, in luptele de rezistenta din Muntii Escambray si in misiunile revolutionare socialiste.

acum 62 luni (5 Dec 2016)

"Eternul Comandant" si-a parcurs, sambata, ultimul drum, sub forma de cenusa. Convoiul cu micul sicriu de cedru, in care se afla urna funerara a celui ce a condus Cuba peste 50 de ani, aducand-o la capatul puterilor, a parcurs 900 de kilometri ai insulei, urmand calea revolutiei. De pe ecrane uriase, "El Comandante" urmarea multimea, mica, un furnicar ce agita stegulete la trecerea urnei.

"Eternul Comandant", pe ultimul drum

"Eu sunt Fidel!", declama, urias, de pe ecrane, Comandantul, iar multimea, mica, de la picioare, repeta cuvintele "eternului". Zeci de mii de oameni au iesit sa vada "mortul". Fusese revolutio-narul lor, cel ce se batuse cu "dusmanii de clasa", cu elita "care sugea sangele poporului". O istorie scrisa de adulatorii regimului sau si o alta scrisa in afara. Una dintre acestea din urma, "Cartea neagra a Cubei", poarta semnatura lui Armado Lago, un economist scolit la Harvard, care a petrecut ani adunand documente despre atrocitatile comise de regimul castrist. 78.000 de oameni au murit incercand sa fuga de dictatura, dintre care 60.000 pe mare. 5.300 si-au pierdut viata in luptele de rezistenta din Muntii Escambray. Peste 16.000 de cubanezi au murit in misiunile revolutionare socialiste din afara tarii, un plan al Moscovei la care s-au raliat toate tarile comuniste.

Numai in Angola, Fidel a trimis 50.000 de soldati. Din 1959, de cand s-a instalat regimul castrist, Armado Lago a documentat moartea a 97.000 de persoane, confirmate din doua surse. 30.000 au fost executate prin impuscare, fara procese elaborate, 2.000 asasinate extrajudiciare, 5.000 de prizonieri politici morti in inchisori.

In 1957, cu doi ani inainte de venirea lui Castro la putere, Cuba era cea mai bogata tara ibero-americana si era pe locul trei ca venit pe cap de locuitor in topul tarilor din emisfera vestica. Tot locul trei il ocu-pa la alimentele pe cap de locuitor, ajungand sub Fidel Castro la un terifiant loc ultim. Din punct de vedere al ce... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro