Regimul alimentar din timpul sarcinii poate determina hiperactivitate la copii

Copiii expuși in timpul sarcinii la un regim alimentar bazat pe grăsimi și zaharuri au riscul de a fi hiperactivi, potrivit unui studiu britanic citat de publicația franceză pourquoidocteur.fr, preluată de Agerpres. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetătorii au urmărit 83 de copii cu tulburări de comportament sau hiperactivitate precoce și 81 de copii fără un istoric de acest tip.

acum 93 luni (22 Aug 2016)

Copiii expuși in timpul sarcinii la un regim alimentar bazat pe grăsimi și zaharuri au riscul de a fi hiperactivi, potrivit unui studiu britanic citat de publicația franceză pourquoidocteur.fr, preluată de Agerpres. Copiii expuși in uter la alimente grase și dulci sunt mai expuși riscului de hiperactivitate, potrivit studiului realizat la Kings College din Londra, publicat in revista 'Journal of Child Psychology and Psychiatry'.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetătorii au urmărit 83 de copii cu tulburări de comportament sau hiperactivitate precoce și 81 de copii fără un istoric de acest tip. Anamneza regimului alimentar al mamelor din timpul sarcinii, a descoperit că nou-născuții cu cel mai mare risc au fost expuși in uter la o dietă de tip 'junk food', inclusiv la produse industriale prelucrate grase și dulci.

Cauza acestui fenomen este dată de modificările genetice legate de această dietă care ar perturba expresia unei gene, IGF2 (implicate in dezvoltarea fetală, inclusiv in cea a anumitor zone ale creierului asociate hiperactivității). Această modificare a ADN-ului a fost, de asemenea, constatată la copiii ale căror mame au suferit de foame in Țările de Jos in timpul celui de Al Doilea Război Mondial, susțin autorii studiului. Omega 3 conținut in peștele gras și in semințele de plante oleaginoase au un astfel de efect protector asupra dezvoltării neuronilor.

"Suplimentele nutritive care au dovedit că reduc problemele de comportament la copii sunt foarte importante pentru explorarea in viitor a modificărilor genetice cauzate de acest context", consideră cercetătorii, citați de publicația electronică pourquoidocteur.fr. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro