Regii unei tari plouate: nenorocirea unei tari sta ascunsa in stiloul cu care un ministru semneaza o prostie

Regii unei tari plouate: nenorocirea unei tari sta ascunsa in stiloul cu care un ministru semneaza o prostie

Imprumutul gigantic de la FMI a devenit plasa de siguranta, pacea sociala, ordin de zi pe unitate, jupuirea firmelor mici, un must. Asa cum au recunoscut mult, mult mai tarziu membrii rusinati, o curba de sacrificiu mai mica si mai lina ar fi salvat nenumarate locuri de munca si ar fi adus aceeasi ecomie la buget.

acum 93 luni (17 Sep 2014)

Romania pluteste, de doua trimestre succesive, in recesiune. Aproximativ 130.000 de persoane au ramas fara lucru, ingrosand numarul somerilor si povara asupra bugetului de stat. In pofida situatiei critice (ultimul patrar al anului nu anunta niciun reviriment), Guvernul a reusit performanta de a mai adauga ceva la salarii. La sfarsit de mandat, C. P.-Tariceanu acorda sume largi de la buget pentru securizarea alegerilor. 2009 a fost un an tragic pentru economia lumii si ridicol de prost pentru Romania. Confruntat cu cea mai severa criza economica, PDL avea de rezolvat o ecuatie imposibila: realegerea presedintelui. Asa ca gunoiul a mai fost ascuns o data sub pres, cuvantul "criza", scos din vocabular, iar promisiunile, uitate. Imprumutul gigantic de la FMI a devenit plasa de siguranta, pacea sociala, ordin de zi pe unitate, jupuirea firmelor mici, un must. Greu de gasit in istoria recenta fapte de o inconstienta comparabila, dar, precum se vede, s-au gasit. Asa cum au recunoscut mult, mult mai tarziu membrii rusinati, o curba de sacrificiu mai mica si mai lina ar fi salvat nenumarate locuri de munca si ar fi adus aceeasi ecomie la buget. Romania ar fi parcurs o criza cat de cat suportabila. Intre camasa tarii si maieul personal nu era loc de intors. Nota de plata pentru alegerile prezidentiale s-a scris atunci si s-a post-datat.

Am fi putut crede ca prostiile catastrofale ale trecutului servesc la ceva, macar memoriei colective. Ne-am fi putut imagina ca o prabusire economica, acompaniata de convulsii sociale ar trebui sa preintampine alte caderi in ridicol. Am spus-o de multe ori, nenorocirea unei tari sta ascunsa, de cele mai multe ori, in stiloul cu care un ministru semneaza o prostie. Ei bine, am luat-o de la inceput. Suta de mii de someri inseamna, printre altele, restrangerea consumului si nenorocirea altor branse economice care furnizau marfa pentru acestia. Productia exclusiv pentru export e semn de subdezvoltare. Guvernul Ponta pregateste alegeri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro