"Regele Dodon" este gol. Solutia nucleara: alegeri anticipate la Chisinau
Despre demiterea Primarului Dorin Chirtoaca s-a vorbit de mai multa vreme, prin intermediul unor voci "civice" care, ulterior, au intrat in partide care astazi se afla la guvernare - Partidul Popular din Moldova al fostului premier de pe vremea miliardului furat, Iurie Leanca, neatins de justitie si aflat azi la guvernare - si au jucat un rol activ in declansarea referendumului. Schizofrenic aproape, dupa ce consilierii respectivului partid au votat, in Consiliul municipal alaturi de socialisti, declansarea referendumului, dupa esecul socialistilor de a obtine cvorum pe 19 noiembrie, au jubilat public fericiti de deznodamant si de infrangerea lui... In cazul in care proiectul de decizie privind alegerea in functia de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la 2 sedinte consecutive de catre consiliul municipal sau nu intruneste numarul necesar de voturi la 2 sedinte consecutive, primarul general numeste viceprimarul prin dispozitie, care se aduce la cunostinta consiliului municipal". Este vorba de al doilea statut de pudel de companie pe care si l-a asumat public Igor Dodon si care este la fel de evident pentru fostii sai votanti: statutul asumat de pudel al lui Vladimir Plahotniuc. Nici macar Dorin Chirtoaca si Partidul Liberal, expresia publica si politica cea mai pregnant asociata cu unionismul, si fata de care electoratul lui Dodon are o respingere de o suta de procente, nu a reusit sa ii socata pe simpatizantii socialisti din casa ca sa valideze referendumul si, eventual, sa il demita pe Dorin Chirtoaca. Presedintele Igor Dodon primeste de la Presedintele Vladimir Putin harta Moldovei istorice Concluzia e una singura: Igor Dodon a pierdut masiv sustinere publica, cel putin in Chisinau - cel mai instruit si activ electorat, fie ca e vorba de electoratul pro-est, fie ca e vorba de electoratul pro-vest.
>
Analiza realizata de Dan Dungaciu*
Ecourile lui s-au stins rapid, iar reactiile au fost mai degraba manipulatorii. S-a acreditat idee ca e o infrangere a socialistilor de catre "fortele de dreapta" (?), incluzand aici, la gramada, si liberalii lui Mihai Ghimpu, si PAS-ul Maiei Sandu si democratii lui Vladimir Plahotniuc.
E o greseala sa se renunte la discutia despre referendumul pierdut usturator de Igor Dodon si asta mai ales pentru opozitia anti-Binom.
In primul rand, pentru ca operatiune de eliminare a primarului Dorin Chirtoaca este o lucrare evident coordonata la nivelul Binomului Plahotniuc-Dodon care conduce, in proportii diferite, Republica Moldova.
In al doilea rand, pentru ca, prin rezultatele lui, respectiv esecul usturator al socialistilor, deschide posibilitatea, pentru prima data, ca opozitia anti-Binom sa preia initiativa politica in perspectiva alegerilor parlamentare din 2018. Asul din maneca Opozitiei este declansarea alegerilor anticipate in Chisinau, victoria in alegeri si scoaterea de la Primarie a omului lui Plahotniuc - pus cu votul consilierilor socialisti ai lui Dodon.
Despre demiterea Primarului Dorin Chirtoaca s-a vorbit de mai multa vreme, prin intermediul unor voci "civice" care, ulterior, au intrat in partide care astazi se afla la guvernare - Partidul Popular din Moldova al fostului premier de pe vremea miliardului furat, Iurie Leanca, neatins de justitie si aflat azi la guvernare - si au jucat un rol activ in declansarea referendumului. Schizofrenic aproape, dupa ce consilierii respectivului partid au votat, in Consiliul municipal alaturi de socialisti, declansarea referendumului, dupa esecul socialistilor de a obtine cvorum pe 19 noiembrie, au jubilat public fericiti de deznodamant si de infrangerea lui... Cu un an in urma, in noiembrie 2016, cand referendumul a fost promovat pentru prima data, instanta de fond spunea ca este inadmisibil, dar, la 27 aprilie 2017, Cur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro