Regele Carol I, comemorat in Transilvania

Numerosi trecatori s-au oprit si s-au alaturat omagiului, organizat impreuna de Asociatia Cluj Today, de Alianta Nationala pentru Restaurarea Monarhiei - filiala Cluj si de Clubul Monarhistilor Clujeni. Vasile Timis de la Facultatea de Psihologie si de la Facultatea de Teologie Ortodoxa, lect. "Majestatea Sa, Regele Mihai I, este profesor honoris causa la Universitatii «Babes-Bolyai» si doctor honoris causa al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, de aceea am invitat la evenimentul nostru cadre didactice ale celor doua universitati clujene", a spus Mircea Miron.

acum 66 luni (12 Oct 2014)

In Cluj-Napoca si Zalau au fost organizate evenimente comemorative cu prilejul implinirii a 100 de ani de la trecerea marelui Rege la Parintele Ceresc. Aproximativ 100 de persoane au luat parte la aprinderea a 1.500 de lumanari in memoria primului Rege al Romaniei. Participantii au rostit rugaciunea Tatal Nostru si au intonat Imnul Regal, impreuna cu membrii corului condus de renumitul tenor Dan Dumitrana.

Numerosi trecatori s-au oprit si s-au alaturat omagiului, organizat impreuna de Asociatia Cluj Today, de Alianta Nationala pentru Restaurarea Monarhiei - filiala Cluj si de Clubul Monarhistilor Clujeni. De asemenea, la eveniment a fost reprezentant si Clubul Monarhistilor Bistriteni. Cu evenimentul de la Cluj s-au solidarizat si reprezentantii Aliantei Nationale pentru Restaurarea Monarhiei Salaj, precum si cei ai Clubului Monarhistilor Maramureseni.

Pentru sufletul marelui Rege, la Cluj, au fost oficiate ceremonii religioase ortodoxa si greco-catolica. Inalt Prea Sfintia Sa, Andrei Andreicut, mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului si arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, a oficiat parastasul in memoria Regelui Carol I al Romaniei in catedrala ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului". Din ignoranta, comunistii nu au remarcat acest candelabru de dimensiuni impresionante, astfel ca acesta a ramas la locul sau chiar si in cei mai tulburi ani ai persecutiilor comuniste. In capela Sfantul Iosif din catedrala greco-catolica "Martirii si Marturisitorii Credintei din Secolul XX", ceremonia religioasa in memoria Regelui Carol I a fost oficiata de parintele Mircea Martian, fiul prelatului papal Tiberiu Martian, care a fost el insusi marturisitor al credintei in inchisorile comuniste.

Conferinta in sala Reduta

Tot vineri seara, de la ora 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a avut loc conferinta "Regele Carol I si Transilvania", la care au participat directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, dr. Vasile Tim... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro