Regatul Functionarilor. Bugetarii romani, mai bine platiti decat omologii din regiune in raport cu economia tarii

Regatul Functionarilor. Bugetarii romani, mai bine platiti decat omologii din regiune in raport cu economia tarii

Cele mai mari salarii sunt in administratia publica De departe cei mai bine platiti bugetari de la noi sunt in administratia publica. Crestere rapida in Sanatate Angajatii din Sanatate erau, anul trecut, cel mai prost platiti bugetari, in conditiile in care salariul lor mediu reprezenta 89% din salariul mediu pe economie. La stat se castiga mai bine Frustrant pentru mediul de afaceri de la noi este ca, la finele lui 2015 salariul mediu al bugetarilor era cu 12% mai mare decat cel din sectorul privat, iar diferenta a ajuns la 13%, in septembrie 2016.

acum 46 luni (15 Nov 2016)

Sanatatea si invatamantul erau recunoscute, la noi, drept domeniile cu cele mai proaste salarii. Romania, a devenit, in zona, una dintre tarile cu cei mai bine platiti functionari, fata de ce isi permite economia, potrivit unui studiu prezentat ieri de Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. In Sanatate, unde anul trecut existau diferente majore fata de statele din jur, decalajul a fost recuperat rapid, in 2016.

Cele mai mari salarii sunt in administratia publica

De departe cei mai bine platiti bugetari de la noi sunt in administratia publica. Salariul lor mediu era, anul trecut, cu 56% mai mare fata de media pe economie. Am vazut ministere unde salariul mediu este si de 1.500 de euro. In schimb, veniturile din administratia locala sunt foarte mici", a spus, ieri, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, in cadrul unei conferinte de specialitate.

Crestere rapida in Sanatate

Angajatii din Sanatate erau, anul trecut, cel mai prost platiti bugetari, in conditiile in care salariul lor mediu reprezenta 89% din salariul mediu pe economie. Pana in septembrie 2016, salariile din Sanatate au egalat salariul mediu pe economie, care era de circa 2.000 de lei, net. Salariul mediu din sistemul sanitar al ungarilor era, in 2015, doar 60% din media pe economie. In restul tarilor din zona, respectiv Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, nivelul salarial din domeniu este aproape de media pe economie, ca si in Romania.

La stat se castiga mai bine

Frustrant pentru mediul de afaceri de la noi este ca, la finele lui 2015 salariul mediu al bugetarilor era cu 12% mai mare decat cel din sectorul privat, iar diferenta a ajuns la 13%, in septembrie 2016. Cu toate astea, si in statele invecinate gasim salarii mai mari la stat decat la privati. Exceptia face Ungaria, unde, la finele anului trecut, salariul mediul din domeniul public reprezenta circa 80% din salariul mediu oferit de privati.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro