Regalistul care a militat pentru monarhie inca din comunism: "Stra-strabunicul meu a fost cautator de piei la Curtea Regala, nu puteam sa cred in altceva"

Regalistul care a militat pentru monarhie inca din comunism:

Am avut un unchi aviator in Germania, pe care sfarsitul razboiului l-a gasit prizonier si care nu si-a mai putut niciodata continua cariera, unui alt unchi, ramas in sat, i se luasera cele 10 pogoane de pamant, si nici acesta nu-i putea vorbi de bine pe comunisti, in familie doar despre rege s-a vorbit, in sat erau multi care studiasera si vorbeau doar frumos despre acele timpuri, nu puteam sa cred in altceva", argumenteaza, simplu, Gheorghe Atanasescu alegerea sa de a sustine monarhia. "De 10 Mai, soldatii primeau pe front carne, tuica si obiele" Regalistul slatinean (foto centru) e trist ca mostenitorii Casei Regale nu se ridica la prestatia inaintasilor lor FOTO: Adevarul Gheorghe Atanasescu n-a prins, "pe viu", nicio sarbatoare de 10 Mai, din cele 80, inainte de 1948, insa in familia sa se povestea adesea despre adevarata sarbatoare de la acea data, pentru intreg poporul.

acum 54 luni (10 May 2016)

A crescut cu povestile despre regii Romaniei, a aflat ca din neamul sau multi si-au legat destinul de curtea regala si nu si-a dorit altceva decat sa-l vada repus in drepturi pe regele Mihai, lucru care nu s-a mai intamplat.

"Stra-strabunicul meu a fost cautator de piei la Curtea Regala, vara venea casa, la Radesti, unde pregatea pieile de miel si de vitel, iar toamna, cand Parlamentul isi incepea activitatea, pleca la Curte, unde scria pe piele toate legile promulgate. A scris declaratia de independenta de la 1877, a scris actul prin care Romania a devenit regat la 1881 si atatea alte acte. Am avut un unchi aviator in Germania, pe care sfarsitul razboiului l-a gasit prizonier si care nu si-a mai putut niciodata continua cariera, unui alt unchi, ramas in sat, i se luasera cele 10 pogoane de pamant, si nici acesta nu-i putea vorbi de bine pe comunisti, in familie doar despre rege s-a vorbit, in sat erau multi care studiasera si vorbeau doar frumos despre acele timpuri, nu puteam sa cred in altceva", argumenteaza, simplu, Gheorghe Atanasescu alegerea sa de a sustine monarhia.

In regimul comunist a fost un neadaptat, lucru constatat de superiori, motiv pentru care, pentru a nu risca surprize, la manifestarile omagiale primea constant zile libere. Pleca atunci pe munte, unde, la cabanele din creierii muntilor "puteai sa-l injuri in voie pe Ceausescu, nu te auzea nimeni, nu te-nregistra nimeni, nici curent nu era, stateai la lumanare". Si tot acolo, la focul de tabara, statea la povesti pana la miezul noptii cu ceilalti excursionisti.

Intr-o astfel de escapada intalneste, in 1985, un grup de turisti belgieni, pe care ii roaga sa-i trimita in Franta o scrisoare, catre dramaturgul Eugen Ionescu. "Aflasem ca Eugen Ionescu infiintase , asa ca, pe o coperta de carte, i-am scris cine sunt, i-am spus ca sunt din orasul in care s-a nascut, Slatina, si ca vreau sa ma inscrie in societatea pe care o infiintase", povesteste Atanasescu.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro