Refugiatii trec din nou prin granitele Greciei
Aproape 200 de migranti au reusit sa ajunga saptamana aceasta, in decurs de doar doua zile, pe insulele Greciei, dupa ce au traversat Marea Egee, venind dinspre Turcia. Idomeni ramane un punct critic Refugiatii au ramas blocati aici ca urmare a inchiderii asa-numitei rute balcanice, in jur de 10.000 fiind numai in taberele de la Idomeni, la frontiera cu Macedonia, unde asteapta ca autoritatile de la Skopje sa deschida frontiera, inchisa la sfarsitul lunii februarie, pentru a-i lasa sa-si continue drumul spre Europa Occidentala.
Aproape 200 de migranti au reusit sa ajunga saptamana aceasta, in decurs de doar doua zile, pe insulele Greciei, dupa ce au traversat Marea Egee, venind dinspre Turcia. Potrivit site-ului de stiri elen ekathimerini.com, pe insulele elene ajung acum zilnic zeci de refugiati.
"Ar putea fi (de vina) vremea, pot fi mai multe lucruri, poate ca traficantii au devenit mai creativi", a declarat purtatorul de cuvant al Organizatiei Internationale pentru Migratie, Joel Millman, citat de "The Daily Mail". oamenii au pierdut deja luni pentru a ajunge in Turcia (...)", a adaugat el, incercand sa explice de ce s-au agravat lucrurile in decurs de numai cateva zile. In cadrul acestei intelegeri, autoritatile de la Ankara s-au angajat sa accepte intoarcerea pe teritoriul turc a tuturor imigrantilor ajunsi ilegal in Grecia incepand cu data de 20 martie.
Planul prevede, de asemenea, ca pentru fiecare refugiat sirian retrimis in Turcia, un altul sa fie "reinstalat" intr-o tara din UE, in limita a 72.000 de locuri.
Dincolo de faptul ca Turcia a cerut sase miliarde de euro, autoritatile de la Ankara insista si pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci. Grecia este sufocata de migranti, aproape 54.000 aflandu-se in prezent pe teritoriul sau, potrivit datelor furnizate de autoritati. Idomeni ramane un punct critic Refugiatii au ramas blocati aici ca urmare a inchiderii asa-numitei rute balcanice, in jur de 10.000 fiind numai in taberele de la Idomeni, la frontiera cu Macedonia, unde asteapta ca autoritatile de la Skopje sa deschida frontiera, inchisa la sfarsitul lunii februarie, pentru a-i lasa sa-si continue drumul spre Europa Occidentala. De altfel, mai multe proteste au izbucnit in ultimele luni, politia macedoneana fiind nevoita sa intervina, uneori cu gaze lacrimogene, pentru a-i impiedica pe migranti sa ia calea Occidentului. Militari pregatiti sa intervina Pe de alta parte, in ultimele trei saptamani, Italia s-a confruntat cu un numar crescut d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro