Referendumurile pentru Kurdistan si Catalonia: bombe cu ceas sau drept istoric? Atentie, Romania!

Referendumurile pentru Kurdistan si Catalonia: bombe cu ceas sau drept istoric? Atentie, Romania!

Aflat in nord-estul statului irakian, la granita cu Siria, Turcia si Iran, teritoriul autonom al kurzilor are granite clare recunoscute de guvernul de la Bagdad si o populatie de 5,5 milioane de locuitori, insa minoritatea kurda doreste extinderea controlului sau spre Vest. Incurajarea israeliana este lesne de receptat intrucat kurzii irakieni se arata a fi un pol de stabilitate in aceasta regiune macinata de conflicte sectare si afectata de o hemoragie permanenta. Recent, Iranul care are o populatie de aproximativ 8 milioane de etnici kurzi a anuntat alaturi de Turcia ca se opune in mod vehement tentativei de proclamare a unui stat kurd independent in Irak. Motivul invocat este desigur grija fata de integritatea teritoriala a vecinului sau, o grija cel putin stranie dat fiind cei 8 ani de razboi sangeros de la sfarsitului secolului trecut si multi altii de adversitate reciproca datorata conflictului siit-sunnit. Orice stat are obligatia sa se abtina de a recurge la orice masura de constrangere care ar lipsi popoarele mentionate in cuprinsul principiului egalitatii in drepturi si al dreptului popoarelor de a dispune de ele insele, de dreptul lor la autodeterminare, la libertate si la independenta.

acum 78 luni (11 Sep 2017)

>

Doua momente vor produce miscari tectonice in proximitatea noastra sudica, precum si in cea vestica: referendumul kurzilor din Irak pentru independenta statala, programat la 25 septembrie, si referendumul catalanilor din Spania, sustinut in acelasi scop, anuntat a avea loc la 1 octombrie.

Daca luam in calcul ca unul dintre ele este in interiorul Uniunii Europene, iar celalalt in vesnicul butoi cu pulbere al Orientului Mijlociu, se poate intelege lesne ca trebuie sa le aprofundam pentru a ne pregati de consecintele lor, ce nu vor intarzia sa umbreasca si tara noastra.

Saptamana ce tocmai a trecut a debutat cu inceputul campaniei kurzilor pentru referendumul de la 25 septembrie, anuntat de presedintele regiunii automone Kurdistan din Irak, Masoud Barzani.

Kurzii, un popor estimat oficial de CIA World Factbook la impresionanta cifra de 30 milioane de oameni, se pot recunoaste cu vadita amaraciune in aceasta sintagma conventionala. Iata de ce, dupa ce secolul 20 le-a refuzat sansa de a se constitui intr-un singur stat, asteptand de fiecare data bunavointa marilor puteri sau urmand obsesiva lor precautie - Nu acum, nu este timpul potrivit - kurzii din Irak au decis ca momentul zero a sosit. La drept vorbind, acestia au facut o adevarata demonstratie de forta impotriva iadului jihadist care s-a dezlantuit in tara odata cu cuceririle teritoriale ale ISIS din 2014. Kurzii irakieni cu ai sai luptatori si luptatoare peshmerga au fost primii care i-au infruntat cu succes in acea vara de foc pe autoproclamatii ingeri ai mortii care se aflau la numai 100 de kilometri de cucerirea Bagdadului.

De atunci, au luptat neincetat pentru distrugerea califatului proclamat de ISIS pe teritoriul Irakului (n.r. Strategia liderilor kurzi a fost consolidarea si extinderea teritoriala in cadrul constitutional al Irakului, prin care este recunoscuta oficial din 2005 Regiunea Kurdistan (asa cum se numeste de fapt Kurdistanul Irakian auton... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro