Rectorul UBB: "Sunte zone in Secuime unde cultura si limba romane sunt Cenusarese. Toti cetatenii romani trebuie sa cunoasca romana"

Rectorul UBB:

Intrebat ce parere are despre incidentele de la Odorheiul Secuiesc, unde o vanzatoare de la Kaufland a fost filmata in timp ce refuza sa serveasca un client pentru ca acesta nu stia maghiara (sau cel putin asa pare din filmarea devenita virala pe YouTube) si Protectia Consumatorilor a amendat supermarketul pentru ca o vanzatoare nu cunostea limba romana, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a declarat: "Eu ma feresc sa ma pronunt deoarece nu am toate detaliile.

acum 37 luni (1 Sep 2017)

Intrebat ce parere are despre incidentele de la Odorheiul Secuiesc, unde o vanzatoare de la Kaufland a fost filmata in timp ce refuza sa serveasca un client pentru ca acesta nu stia maghiara (sau cel putin asa pare din filmarea devenita virala pe YouTube) si Protectia Consumatorilor a amendat supermarketul pentru ca o vanzatoare nu cunostea limba romana, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a declarat: "Eu ma feresc sa ma pronunt deoarece nu am toate detaliile. In tara asta oamenii s-au inteles intotdeauna, eu in prima parte a vietii am trait in Brasov, care este aproape de Sfantul Gheorghe si Miercurea Ciuc, si-mi aduc aminte ca acolo oamenii erau politicosi, daca li te adresai in romana ti se raspundea in romana. Aceste momente apar in contextul centenarului, in contextul balbaielilor noastre legate de centenar, cand unii colegi maghiari inflameaza oamenii cu atitudini de genul: "Noi nu avem ce sarbatori", "In 100 de ani, Romania nu a facut mare lucru sau nimic pentru Transilvania" sau alte elucubratii de genul acesta". "Sunt zone unde cultura si limba romane sunt Cenusarese" Rectorul UBB mai crede ca: "Situatii de acest gen se pot intampla in cazul unora cu cultura generala mai redusa, care au fost educati intr-o anumita forma; Ioan-Aurel Pop admite, pe de alta parte, ca sunt si romani care provoaca astfel de incidente: "Daca a fost o provocare este regretabil si este adevarat ca sunt romani care incearca marea cu degetul si sfideaza anumite cutume. Cred ca trebuie sa terminam cu acest gen de inflamari, deoarece atmosfera este si asa inflamata in Romania si in Europa, si sa dam un exemplu de buna intelegere si convietuire". Intrebat daca in Romania pot exista exceptii privind cunoasterea limbii romane, Pop a fost ferm: " "In Odorheiul Secuiesc sau oriunde pe teritoriul Romaniei, orice cetatean roman e obligat sa stie limba romana, care este unica limba oficiala. Cu siguranta ca pe langa limba romana putem invata zeci de alte limbi, incepand cu lim... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro