Record pentru viata. Stiu romanii sa acorde primul ajutor de urgenta?

Dr Grasu spune ca este un semnal pozitiv: "In afara de echipele de specialisti de la serviciile de ambulanta din toata tara si, bineinteles miile de participanti, la eveniment a fost prezenta si o delegatie din Republica Moldova, reprezentati ai serviciilor de urgenta de la Chitinau, care au participat si ei alaturi de noi la exercitiile practice de interventie intr-o situatie de stop cardio-respirator". Ce inseamna practic acordarea primului ajutor de urgenta Salvarea vietii unui om printr-o interventie de urgenta presupune cunoasterea unor tehnici speciale de resuscitare, cunoscute sub numele de manevre CPR (resuscitare cardio-pulmonara), care presupun efectuarea unor serii succesive de 30 de compresii toracice si doua insuflari pulmonare (masaj cardiac si respiratie gura la gura).

acum 50 luni (29 May 2016)

Cel mai adesea pe strada, dar poate in metrou, pe un stadion, intr-o sala de concerte sau pur si simplu la serviciu, s-ar putea intampla sa fiti martorul unui stop cardio-respirator al unei persoane. Si asta in conditiile in care un astfel de scenariu este pe cat de real, pe atat de dramatic, daca, pana la sosirea echipei medicale de interventie de urgenta, nu se incep rapid manevrele de resuscitare.

10.175 de oameni au participat la proiectul "Record pentru Viata", un eveniment organizat la Arena Nationala din Capitala de Asociatia Societatea de Salvare Bucuresti si Serviciul De Ambulanta Bucuresti-Ilfov. Desi nu s-a reusit depasirea actualului record mondial, stabilit pe 17 septembrie 2013, in Germania, unde 11.840 de cursanti au invatat simultan procedurile de resuscitare, romanii si-au stabilit un nou record national si sunt interesati intr-un numar din ce in ce mai mare de cursurile de prim ajutor.

Participantii la evenimentul "Record pentru viata - 110 ani de salvare a vietii" au invatat cum sa faca evaluarea unui pacient, sa recunoasca stopul cardio-respirator, sa aplice compresiile toracice si ventilatia, la sesiunea de resuscitare au participat aproximativ 600 de instructori. Alaturi de personal medical, fiecare participant a aplicat pe un manechin procedura standard de 30 de compresii cardiace si doua insuflari pulmonare.

Presedinte Asociatiei Serviciilor de Ambulanta din Romania, dr Cristian Grasu a declarat pentru Romania Libera ca aceasta campanie, lansata in urma cu opt ani, este un demers care va continua, pentru ca romanii au nevoie sa fie incurajati sa invete sa acorde primul ajutor, in conditiile in care acest tip de cursuri se invata in alte tari inca de la gradinita: "Interesul romanilor incepe sa creasca. Ganditi-va ca, fata de acum 5 ani, cand am avut 7.400 de oameni, acum au fost peste 10.000.

Dr Grasu spune ca este un semnal pozitiv: "In afara de echipele de specialisti de la serviciile de ambulanta din ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro