Rebengiuc fata in fata cu Ionesco, in "Regele moare". O regina infrunta stihiile mortii. Ea se numeste Mariana Mihut

Rebengiuc fata in fata cu Ionesco, in

> Intr-un interviu, realizat in 2016, in cabina sa de la Teatrul Bulandra, Victor Rebengiuc marturisea: "Nu vreau spectatori la moartea mea". Cand o sa vreau eu, cand o sa am timp, cand am sa ma hotarasc eu (...) Doctorul :Privind prin luneta care vede dincolo de ziduri si acoperisuri, zarim un gol pe cer, in locul constelatiei regale, in registrele universului, Majestatea Sa e trecuta in randul defunctilor. E ca si cum as fi inteles, dintr-odata, ca nu era nimic de facut ca sa scapi de ea si ca nu mai era nimic de facut in viata (...). Credinta lui Eugene Ionesco era cand Lumina, cand destul de apropiata de aceea pe care o descrie Georges Bernanos: "A crede inseamna a se indoi 23 de ore, 59 de minute, 59 de secunde, si a crede o singura secunda", spune Marie-France Ionesco "Suntem fericiti. INFO Regele moare de Eugene Ionesco Traducerea: Vlad Russo si Vlad Zografi Regia: Andrei si Andreea Grosu Scenografia: Vladimir Turturica Light design: Chris Jaeger Distributia: Berenger intaiul, regele: Victor Rebengiuc Regina Marguerite, prima sotie a regelui Berenger intaiul: Mariana Mihut Regina Marie, a doua sotie a regelui Berenger intaiul : Ana Ciontea Doctorul, care e si chirurg, calau, bacteriolog si astrolog: Serban Pavlu Juliette, servitoare, infirmiera : Florentina Tilea Guardul: Richard Bovnoczki.

acum 32 luni (1 Dec 2017)

>

Intr-un interviu, realizat in 2016, in cabina sa de la Teatrul Bulandra, Victor Rebengiuc marturisea: "Nu vreau spectatori la moartea mea". Intotdeauna, am zis ca vreau sa ies din presa inainte de a trebui vreodata sa scriu despre moartea lui Victor Rebengiuc, la propriu. Si, sper, sa ma tin de cuvant. Sunt prea legata de acest actor, dupa ce am lucrat la monografia "Victor Rebengiuc, Omul si Actorul" (Humanitas, 2008).

Actorul a acceptat provocarea lui Andrei si Andreea Grosu de a interpreta un personaj, "un rege" care moare pe scena. Premiera acestui spectacol, de la Sala Mare a Teatrulu National, a fost, in aceasta saptamana, intr-un context destul de incarcat, imediat, dupa ce murisera doua actrite importante ale teatrului de revista, Stela Popescu si Cristina Stamate.

M-am dus sa vad, asadar, cu destule noduri in gat, "Regele moare", spectacolul regizat de Andrei si Andreea Grosu la Teatrul National.

O tara (mai mult sau mai putin) imaginara, o camera aglomerata, cu toate lucrurile claie peste gramada, intr-un spatiu dreptunghiular, imaginat de scenograful Vladimir Turturica. Textul este foarte poetic tradus de Vlad Russo si Vlad Zografi.

Am vazut-o si pe Regina Marguerite, prima sotie a regelui Berenger Intaiul, interpretata tulburator de Mariana Mihut. Ea este spiritul care-l conduce spre moarte si care il apara cumva de moarte pe rege. Inainteaza, pe scena, pas cu pas, lasandu-l in spate pe rege, infruntand, singura, obscuritatea si umbrele, tocmai pentru a-l proteja pe el, pe rege. Mariana Mihut isi prinde, cu o forta incredibila, spectatorii, fara putinta de tagada, intr-un ritual naucitor.

"Nu ne intreaba nimeni daca vrem sa ne nastem, asa cum, nici la final, nu ne va intreba nimeni daca vrem sa murim. Cred ca trebuie sa invatam sa ne pregatim pentru acest final. Aici nu poate fi vorba decat de harul lui Ionesco pentru ca nimic nu e mai presus de ceea ce ne propune. Sunt fericita, dar f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro