Realizare inedita a cercetatorilor: A fost mumificat primul picior de om

In mare parte experimentul poate fi considerat un succes: piciorul s-a mumificat dar intregul proces a durat aproape 7 luni (208 zile), față de cele aproximativ 60 de zile de care aveau nevoie vechii egipteni pentru a mumifica un cadavru, conform insemnărilor rămase de la Herodot (există și alte relatări din acea perioadă care indică un interval de timp chiar și mai mic necesar pentru mumificare).

acum 60 luni (27 May 2015)

O echipă internațională de cercetători a reușit mumificarea unui picior uman, cu ajutorul metodei folosite de vechii egipteni, conform unui material publicat in ultimul număr al revistei The Anatomical Record, informează Agerpres.

Astfel, cercetătorii au plasat piciorul uman intr-o soluție salină și au măsurat evoluția procesului de conservare folosind metode imagistice de ultimă generație.

"Ne-am dorit să oferim o metodologie bazată pe experiment" pentru a ințelege mai bine cum practicau vechii egipteni mumificarea, a susținut unul dintre oamenii de știință implicați in acest proiect, Christina Papageorgopoulou de la Universitatea greacă Democritus.

Majoritatea informațiilor cu privire la practica egipteană a mumificării provine de la istoricul elen Herodot, care a trăit in secolul V i.Hr.. Ultima etapă cuprindea infășurarea corpului in fașii de panză de in.

De-a lungul timpului, oamenii de știință au incercat să folosească această tehnică pentru a mumifica organe umane sau cadavre de animale și au existat chiar și cateva incercări de a mumifica un corp uman complet, dar procesul respectiv nu a fost studiat niciodată cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.

In acest nou studiu, Christina Papageorgopoulou și colegii ei au folosit metoda egipteană pentru a mumifica piciorul unui cadavru de femeie ce a fost donat Universității din Zurich (Elveția), unde s-a desfășurat experimentul.

Cercetătorii au prelevat mostre de țesut la fiecare două sau trei zile și le-au examinat la microscop și prin radiografiere. De asemenea, ei au realizat și analize ale materialului ADN al membrului in curs de mumificare.

In mare parte experimentul poate fi considerat un succes: piciorul s-a mumificat dar intregul proces a durat aproape 7 luni (208 zile), față de cele aproximativ 60 de zile de care aveau nevoie vechii egipteni pentru a mumifica un cadavru, conform... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro