Reactii dupa publicarea noului raport Amnesty: Drepturile omului nu aduc nici bani, nici voturi
O altă problemă a Romaniei, evidențiată in raport, o reprezintă evacuările forțate - mai multe familii din Eforie Sud sunt amenințate din nou că vor fi evacuate din barăcile construite după ce au fost date afară din case, in timp ce, in Capitală, pe strada Vulturilor, mai multe familii locuiesc in stradă de aproximativ doi ani și "nu vor primi locuințe sociale de la primărie". Raportul Amnesty condamnă caracterul necorespunzător al centrelor de detenţie ale Poliţiei, numărului redus de inculpări şi condamnări in cazurile de rele tratamente şi tortură şi lipsa unui mecanism independent de plangeri in cazul comiterii de nereguli de organele penale. Romania a fost criticată, la sfarșitul anului trecut, de raportorul ONU, Philip Alston, care a concluzionat, după o vizită de 10 zile in Romania, că autoritățile de la București sunt "in negare" cand vine vorba de sărăcia extremă și respectarea drepturilor omului.
Raportul Amnesty Internațional pentru 2015 aduce in atenție probleme care Romaniei i-au fost semnalate și in anii trecuți și care, pană in prezent, nu și-au găsit o rezolvare. In replică, experții pentru drepturile omului consultați de Romania liberă atrag atenția asupra "lentorii" cu care acționează autoritățile, precum și asupra faptului că, pentru a putea apăra drepturile omului, este nevoie de multe resurse, care uneori lipsesc, iar alteori, nu există destul interes din partea autorităților. Romani CRISS: Este nevoie de sancționarea mai aspră a cazurilor de discriminare
Directorul Romani CRISS, Marian Mandache, a arătat că raportul Amnesty "subliniază probleme vechi pe care le cunoaștem" și că "per ansamblu", romii continuă să fie discriminați.
Directorul organizației pentru drepturile romilor a mai spus și că, in ceea ce privește segregarea școlară, ar fi nevoie de implicarea Ministerului Educației și a inspectoratelor. O altă problemă a Romaniei, evidențiată in raport, o reprezintă evacuările forțate - mai multe familii din Eforie Sud sunt amenințate din nou că vor fi evacuate din barăcile construite după ce au fost date afară din case, in timp ce, in Capitală, pe strada Vulturilor, mai multe familii locuiesc in stradă de aproximativ doi ani și "nu vor primi locuințe sociale de la primărie".
O măsură care ar descuraja discriminarea romilor sau măsurile abuzive ar fi, in opinia Romani CRISS, intărirea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și pronunțarea unor sentințe mai aspre din partea instanțelor de judecată.
In ceea ce priveÈ™te relocările forÈ›ate, amintim că circa 30 de romi, dintre care jumătate erau copii, care trăiau la Eforie Sud (judeÅ£ul ConstanÅ£a), au primit ordin de evacuare, anul trecut, dintr-un cămin al Primăriei, pe care il ocupaseră ilegal in 2013, după ce au fost deja evacuaÅ£i dintr-alt loc unde stătuserÄ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro