Reactii dupa Brexit. Douazeci de intelectuali eurocritici francezi fac apel la refondarea Uniunii Europene

Reactii dupa Brexit. Douazeci de intelectuali eurocritici francezi fac apel la refondarea Uniunii Europene

Ei denunta Comisia Europeana, care ar fi opaca si in contradictie cu principiul de separare a puterilor, si propun cresterea competentelor Consiliului European (summitul sefilor de stat si de guvern din statele membre UE) si instituirea controlului organelor legislative nationale asupra unor decizii ale Parlamentului European.

acum 67 luni (1 Jul 2016)

Este vorba de prima luare de pozitie in mediul intelectual francez dupa victoria taberei pro-Brexit la referendumul privind apartenenta Marii Britanii la UE, desfasurat la 23 iunie, potrivit rt.com.

Potrivit celor 20 de semnatari "eurocritici" ai editorialului, statele membre UE trebuie sa traga invataminte din votul britanicilor in favoarea iesirii tarii lor din blocul comunitar si sa "reorienteze constructia europeana" pe noi baze democratice, opuse "ordoliberalismului" si "derivelor tehnocratice". Ei denunta Comisia Europeana, care ar fi opaca si in contradictie cu principiul de separare a puterilor, si propun cresterea competentelor Consiliului European (summitul sefilor de stat si de guvern din statele membre UE) si instituirea controlului organelor legislative nationale asupra unor decizii ale Parlamentului European.

In al doilea rand, blocul comunitar ar trebui sa modifice "regulile actuale in materie de politica economica si monetara", adica sa elibereze Europa de "paradigma neoliberala" si "modelul mercantilist german".

In al treilea rand, celor 20 de cosemnatari le-ar placea ca Europa sa se doteze cu o "capacitate strategica ce ii lipseste inca de la inceput".

Ei propun in acest sens organizarea unei conferinte europene dupa modelul celei de la Messina, in 1955, care a favorizat Tratatul de la Roma dupa esecul infiintarii Comunitatii Europene de Aparare. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro