Reactia specialistilor la raportul Curtii de Conturi care subliniaza nivelul tot mai slab al elevilor: "Starea Educatiei este un atac la siguranta nationala"

Reactia specialistilor la raportul Curtii de Conturi care subliniaza nivelul tot mai slab al elevilor:

Reactiile profesorilor vin dupa ce Curtea de Conturi a facut public un raport in care analizeaza evolutia si performanta sistemului de invatamant superior si care subliniaza pe de o parte ca nivelul de pregatire al elevilor este tot mai slab si se resimte cand acestia ajung in universitati, iar pe de alta parte ca invatamantul superior nu este adecvat cerintei de pe piata muncii. Universitatile ar trebui sa revina la admitere pe baza de examen La randul lor, reprezentantii Inspectoratului Scolar considera ca slaba pregatire a absolventilor de studii superioare tine si de flexibilitatea Universitatilor si de faptul ca nu se mai dau examene de admitere, ci se intra doar pe baza de dosar.

acum 94 luni (6 May 2016)

Specialistii in Educatie considera ca trebuie schimbata intreaga paradigma a educatiei, dar si ca autoritatile au lasat constient sistemul de invatamant sa se prabuseasca. Reactiile profesorilor vin dupa ce Curtea de Conturi a facut public un raport in care analizeaza evolutia si performanta sistemului de invatamant superior si care subliniaza pe de o parte ca nivelul de pregatire al elevilor este tot mai slab si se resimte cand acestia ajung in universitati, iar pe de alta parte ca invatamantul superior nu este adecvat cerintei de pe piata muncii. Raportul spune cu subiect si predicat ca doar cateva universitati conteaza, iar restul apar doar in evidentele tarii, dar totodata raul este mult mai profund, vine din invatamantul preuniversitar, unde rezultatele sunt extrem de slabe, iar situatia este perpetuata pana in invatamantul universitar", a explicat, pentru "Adevarul", expertul in Educatie, Marian Stas. Tinerii sunt pregatiti pentru meserii care nu mai exista, cand ar trebui ca programele de studiu sa vina in intampinarea noilor locuri de munca", sustin sursele citate. "Raul este si mai catastrofal de atat" Potrivit profesorului in Drept Marius Vacarelu, de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, raul este mai profund decat arata cifrele Curtii de Conturi. "Este un raport al Curtii de Conturi care analizeaza din punct de vedere economic, pe cifre, performanta sistemului universitar, daca ar fi analizat si calitatea, atunci rezultatele raportului ar fi fost mult mai rele. Disolutia anumitor programe de studiu se face prin selectie naturala, in cativa ani nu vor ramane decat centre universitare, pentru ca sunt multe care au probleme financiare", arata profesorul de Drept al SNSPA, Marius Vacarelu. Consider ca raportul trebuie supus discutiei in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, pentru ca situatia educatiei este o amenintare la siguranta nationala, iar acest raport o arata negru pe alb", atrage atentia profesorul. Profesorul universitar Marius ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro