Reactia Patriarhiei Romane la decizia CCR: "Biserica Ortodoxa Romana nu se lasa intimidata si descurajata, ci va intensifica atentia si actiunea ei"

Reactia Patriarhiei Romane la decizia CCR:

Nu comentam acum contextul sau imprejurarile in care a fost luata aceasta decizie, ci asteptam publicarea motivatiei acestei decizii", se arata intr-un comunicat de presa trimis joi de Biroul de presa al Patriarhiei, ca reactie la decizia de miercuri a CCR prin care participarea la ora de Religie se poate face doar prin cerere. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) sustin ca decizia Curtii "presupune deopotriva aspecte de ordin juridic si implicatii care vizeaza atitudini de constiinta, la nivel personal si comunitar", declarand neconstitutional un text de lege in vigoare de 20 de ani: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie".

acum 60 luni (13 Nov 2014)

"Patriarhia Romana ia act cu mahnire de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie. Nu comentam acum contextul sau imprejurarile in care a fost luata aceasta decizie, ci asteptam publicarea motivatiei acestei decizii", se arata intr-un comunicat de presa trimis joi de Biroul de presa al Patriarhiei, ca reactie la decizia de miercuri a CCR prin care participarea la ora de Religie se poate face doar prin cerere.

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) sustin ca decizia Curtii "presupune deopotriva aspecte de ordin juridic si implicatii care vizeaza atitudini de constiinta, la nivel personal si comunitar", declarand neconstitutional un text de lege in vigoare de 20 de ani: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie".

"O majoritate a Curtii Constitutionale, neprecizata inca, a carei motivatie urmeaza sa o cunoastem oficial doar dupa publicarea deciziei in Monitorul oficial, partea I, a schimbat jurisprudenta existenta intr-un mod surprinzator si contrar traditiei constitutionale si legislative a Romaniei de pana la acest moment. Astfel, decizia Curtii Constitutionale induce ideea solicitarii in scris de catre parinti a studierii Religiei de catre copiii lor in scolile de stat", mai arata reprezentantii BOR.

BOR: Cerere similara respinsa de CCR in 2012

Acestia se declara surprinsi de decizia de miercuri, motivand ca "in cazul unei alte spete cu acelasi reclamant si avand acelasi obiect, Curtea Constitutionala a Romaniei, prin decizia nr.

"Se incearca descurajarea participarii elevilor la ora de religie prin masuri birocratice excesive"

"Referitor la atitudinea de constiinta, se deduce ca decizia Curtii Constitutionale din 12 noiembrie 2014 transfera toata responsabi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro