Reactia lui Iohannis la scrisoarea trimisa de Dancila lui Juncker

Reactia lui Iohannis la scrisoarea trimisa de Dancila lui Juncker

Ea isi exprima convingerea ca in scurt timp, prin implicarea directa a lui Juncker, vor putea fi intelese "ratiunile, motivele si criteriile care au stat la baza intocmirii de catre reprezentantii Comisiei Europene a acestei liste nominale, modalitatea in care informatiile solicitate si obtinute de catre institutia europeana au contribuit la analizarea si, mai ales, la evaluarea progreselor inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare".

acum 73 luni (23 Mar 2018)

Presedintele Iohannis a fost intrebat daca a discutat cu presedintele Juncker despre scrisoarea premierului Dancila, in care se cer clarificari si sunt invocate imixtiuni in justitie, si daca prim-ministrul l-a consultat inainte de a trimite scrisoarea. Da, am discutat, in speta presedintele Juncker m-a abordat si i-am spus ca este o preocupare legitima din partea opiniei publice si opiniei politice din Romania, l-am rugat sa dea in lucru la o echipa care se apleaca cu toata seriozitatea si in toata profunzimea asupra chestiunii si sa ne lamureasca", a declarat seful statului.

"Personal, nu cred ca este vorba de o imixtiune in actul de justitie, dar nu vreau sa dau eu raspunsul in locul Comisiei. I-am rugat de asemenea sa trateze chestiunea exhaustiv si sa vina cu niste raspunsuri pertinente pentru intregul demers, pentru ca pana la urma de aici rezulta o crestere a credibilitatii MCV la noi acasa sau o scadere a increderii in acest mecanism. De asemenea, sefa Executivului cere ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, invocabd progresele facute de Romania in domeniul Justitiei.

Ea ii adreseaza presedintelui CE "rugamintea de a clarifica aspectele de fapt si de drept cu privire la documentul in cauza".

"Este esential pentru colaborarea noastra institutionala si pentru consolidarea functionarii justitiei in Romania sa lamurim daca documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat institutional, si daca este singurul document de acest fel, de natura sa aduca ingerinte in functionarea justitiei si separatia puterilor in stat", argumenteaza premierul.

Ea isi exprima convingerea ca in scurt timp, prin implicarea directa a lui Juncker, vor putea fi intelese "ratiunile, motivele si criteriile care au stat la baza intocmirii de catre reprezentantii Comisiei Europene a acestei liste nominale, modalitatea in care informatiile solicitate si obtinute de ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro