Razgandirile lui Tariceanu. Cum a ajuns seful Senatului de la sustinatorul referendumurilor la considerarea lor ca atitudini ale "regimurilor totalitare"

Razgandirile lui Tariceanu. Cum a ajuns seful Senatului de la sustinatorul referendumurilor la considerarea lor ca atitudini ale

"Aceasta idee pe care presedintele a lansat-o de organizare a unui referendum se circumscrie unui alt tip de atitudine, caracteristica regimurilor totalitare, in care dictatorul discuta direct cu poporul, peste capul institutiilor democratice, peste capul Parlamentului, peste capul partidelor politice. "Decizia referendumului, trecerea la o democratie parlamentara" In iulie 2012, in momentul in care Uniunea Social-Liberala a decis suspendarea lui Traian Basescu, dupa ce in prealabil fusesera schimbati presedintii celor doua Camere, Tariceanu a fost unul dintre cei care au pledat pentu acest demers de la tribuna Parlamentului."Am convingerea ca evenimentele de astazi si decizia referendumului popular vor reprezenta un moment decisiv de trecere spre o democratie parlamentara.

acum 37 luni (26 Jan 2017)

"Aceasta idee pe care presedintele a lansat-o de organizare a unui referendum se circumscrie unui alt tip de atitudine, caracteristica regimurilor totalitare, in care dictatorul discuta direct cu poporul, peste capul institutiilor democratice, peste capul Parlamentului, peste capul partidelor politice. Aceste consultari sunt de foarte multe ori extrem de riscante", a fost declaratia suprinzatoare a lui Calin Popescu Tariceanu, un sustinator al initiativelor de tip referendum, mai ales cand in joc era suspendarea lui Traian Basescu, fostul presedintele al Romaniei in perioada 2004-2014. Presedintele Senatului anunta atunci faptul ca a elaborat solicitarea de suspendare a lui Basescu, acuzat de nerespectarea Constitutiei si puncta faptul ca referendumul de demitere ar putea avea loc o data cu primul tur al prezidentialelor din 2014.

Suspendarea si demiterea lui Basescu din 2007

Aplecarea lui Tariceanu pentru sustinerea referendumurilor a inceput din aprilie 2007, cand acesta, pe fondul tensiunilor cu Traian Basescu, a sprijinit, alaturi de PNL, suspendarea sefului statului. La votul dat in Parlament, 322 de parlamentari, majoritatea fiind constituita de social-democrati si liberali, au reusit suspendarea lui Basescu. Tensiunile intre Presedinte si PNL-ul condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu au creat o situatie care fac ca Romania sa fie ", se arata si intr-o telegrama a Ambasadei SUA, publicata de Wikileaks.

Sprijinul "de principiu" al referendumului

In octombrie 2007, in momentul in care fostul presedinte Traian Basescu a venit cu tema votului uninominal pentru alegerea parlamentarilor, Tariceanu, la acea vreme premier, declara ca nu este "de principiu" impotriva ideii de referendum pentru vot uninominal. Am instruit, de aceea, toate ministerele si agentiile guvernamentale sa coopereze pe deplin si sa faca tot ceea ce li se cere pentru ca acest referendum sa se ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro