Razbunarea talibanilor

In varsta de 39 ani, el era responsabilul operatiunilor mondiale ale grupului si dupa atacurile din 11 septembrie, Shukrijumah era considerat ca una din cele mai mari sanse ale Al Qaeda pentru atacarea din interior a SUA sau Europa, potrivit teroristului capturat de americani, Abu Zubaydah. In urma cererilor repetate ale Washingtonului si esecul negocierilor de pace cu talibanii locali ai TTP, armata pakistaneza a lansat in iunie o vasta operatiune militara in Waziristanul de Nord, zona tribala semi-autonoma care de ani de zile foloseste ca refugiu pentru insurgentii talibani si pentru aliatii lor din Al Qaeda, inclusiv pentru combatanti externi, in special uzbeci si arabi. Arestarea sefului Al Qaeda - Asia de Sud Joi, 11 decembrie, serviciile secrete pakistaneze l-au arestat la Karachi pe seful Al Qaeda pentru Asia de Sud, Chahid Ousman alaturi de alti patru militanti membri ai acestei noi aripi Al Qaeda.

acum 107 luni (16 Dec 2014)

La inceputul lunii, in 24 de ore, in Pakistan au fost ucisi doi inalti lideri ai Al Qaeda, iar talibanii si-au radicalizat ripostele. Peste 130 de persoane, din care 84 de copii, au fost ucise si alte zeci ranite in urma raidului unui comando taliban.

Pakistanul este in doliu, nivelul de alerta a fost ridicat la Islamabad si premierul pakistanez Nawaz Sharif s-a deplasat urgent la Peshawar, semn al gravitatii situatiei. El a condamnat atacul si a precizat ca "nu pot ramane la Islamabad, este o tragedie nationala declansata de barbari.

Un atac spectacular si deosebit de sangeros, revendicat de talibani, era in curs ieri la amiaza intr-o scoala militara din Peshawar, oras din nord-vestul Pakistanului. Cinci sau sase atacatori, imbracati cu uniforme militare, au luat cu asalt scoala in dimineata de marti unde erau prezenti circa 1.500 de elevi. Au penetrat in cladire si potrivit martorilor, la primele focuri de arma o mare parte din elevi a reusit sa fuga dar talibanii au luat ostatice 500 de persoane, elevi si cadre militare, aflate in cladirea principala. Armata pakistaneza si unitatile de elita au intervenit rapid, martorii precizand ca au auzit din interiorul scolii focuri de arma si explozii puternice. Starea de urgenta a fost declarata in spitalele din Peshawar in fata afluxului de raniti grav si a fost lansat un apel pentru donare de sange. Este o scoala a armatei si armata pakistaneza este infestata de adeptii nostri sub acoperire si ei sunt gata sa moara in lupta", a declarat pentru Spiegel, purtatorul de cuvant al TTP, Muhammad Khorasani, care a explicat ca atacul este un raspuns la ofensiva militara a armatei pakistaneze contra talibanilor. El a precizat ca tinta a fost aleasa pentru ca scoala avea ca elevi copii ai inaltilor responsabili militari, desi initial declarase ca atacatorii, intre care si un numar de kamikaze, primisera ordin sa nu vizeze copiii si sa traga doar asupra adultilor.

Distrugerea scolilor

In ultimii ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro