Razboiul submarinelor intre SUA si Rusia

Moscova proiecteaza forta nu numai in Atlanticul de Nord, ci si in Siria si Ucraina si intarirea arsenalului sau si a capacitatilor nucleare este, potrivit responsabililor militari americani, o tentativa de a dovedi ca revine dupa ani de declin economic. Submarine ruse si nave de spionaj patruleaza in prezent in apropierea cablurilor submarine, vitale, care asigura aproape toate comunicatiile Internetului mondial, suscitand ingrijorari in randul responsabililor militari si ai serviciilor de informatii americane ca rusii ar putea ataca aceste linii in perioade de tensiuni sau de conflict.

acum 101 luni (22 Apr 2016)

Submarinele de atac rusesti au patrulat in ultimele decenii coastele Scandinaviei si Scotiei, apele Marii Mediterane si Atlanticului de Nord, dar responsabilii militari occidentali semnaleaza in ultimul timp o prezenta crescuta in mod semnificativ vizand contestarea dominatiei submarinelor americane si ale NATO. Moscova proiecteaza forta nu numai in Atlanticul de Nord, ci si in Siria si Ucraina si intarirea arsenalului sau si a capacitatilor nucleare este, potrivit responsabililor militari americani, o tentativa de a dovedi ca revine dupa ani de declin economic. Dar, oricare ar fi amenintarea, Pentagonul foloseste cresterea numarului patrulelor submarinelor ruse ca pe un alt argument in favoarea obtinerii maririi bugetului destinat construirii de submarine si razboiului anti-submarine.

Pe termen scurt, numarul tot mai mare de submarine rusesti care se tin in umbra celor americane si a coastelor europene ar necesita mai multe nave, avioane si submarine pentru a le putea supraveghea. Programul de modernizare militara al presedintelui rus Vladimir Putin cuprinde si noi rachete balistice intercontinentale, ca si avioane, elicoptere, tancuri si sisteme de aparare aeriana. Rusia are circa 45 de submarine de atac, din care doua duzini sunt cu propulsie nucleara si 20 diesel, si sunt concepute pentru a scufunda alte submarine sau nave, precum si sa efectueze patrulari de spionaj. Analistii navali occidentali sustin ca mai putin de jumatate sunt in masura de efectueze operatiuni, majoritatea ramanand in apele din apropierea bazelor si a coastelor rusesti.

SUA dispun de 53 submarine de atac, alte patru cu propulsie nucleara transporta rachete de croaziera si forte pentru operatiuni speciale. Analisti occidentali si responsabili americani arata ca submarinele de atac americane, care sunt construite pentru viteza si anduranta, pentru a se deplasa departe de coastele americane, raman superioare omoloagelor lor rusesti. Pentagonul dezvolta o tehnologie... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro