Razboiul ruso-ucrainean s-a mutat pentru o zi la Bucuresti. Reactia autoritatilor romane, aproape inexistenta

Razboiul ruso-ucrainean s-a mutat pentru o zi la Bucuresti. Reactia autoritatilor romane, aproape inexistenta

Vestea a fost data de ucraineni si a fost redata in piata media din Romania de jurnalistii romani de la BucPress in felul urmator: "Serviciile secrete ruse au incercat sa destabilizeze situatia in nordul Bucovinei prin tentativa de incendiere a doua scoli romanesti din regiunea Cernauti, a declarat in cadrul unui briefing la Kiev seful-adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Victor Kononenko, noteaza Agentia BucPress". Daca revenim la incidentul care a vizat anume doua scoli cu predare in limba romana, Ambasadorul Ucrainei in Romania, domnul Olexandr Bankov, a declarat ca acesta nu este singurul caz: "In ultima perioada, incepand cu ianuarie 2018, Serviciul de Securitate al Ucrainei a reusit sa previna mai mult de zece cazuri care au fost planificate, coordonate si organizate de catre serviciile speciale ale Federatiei Ruse."[i] Foto: Conferinta de presa sustinuta de Ambasadorul Olexandr Bankov Se vorbeste despre un razboi hibrid al Rusiei in randul comunitatilor de la granita vestica a Ucrainei. In comunicatul emis pe 1 martie 2018, rusii prezinta zeflemitor situatia, citam: "Esenta istoriei: puternicul SBU / CIA, inca sambata, pe 24 februarie, l-a demascat pe "James Bond" din Rusia, care recrutase in Ucraina (pentru suma de 10 mii de ruble - echivalent de 145 euro) agenti slabi de inger pentru a comite crime teribile: subminarea epavei ruginite, demult lasate imobilizata pe chei, adica a crucisatorului "Ucraina", atacul asupra Centrului Cultural Maghiar din Transcarpatia si incendierea "scolilor cu predare in limba romana" din regiunea Cernauti."[ii] Captura foto: Ambasada Rusiei in Romania Daca am citi mesajul rusilor fara sa stim ca este vorba de un comunicat emis de o Ambasada, cu siguranta am crede ca este preluat dintr-o revista de satira.

acum 62 luni (26 Mar 2018)

>

Analiza realizata de Radu Cupcea*

Ziarul Adevarul a prezentat cel mai bine situatia, asta si datorita corespondentului sau la Suceava, Danut Zuzeac, care s-a aplecat asupra cazului cu mai multa atentie.

Vestea a fost data de ucraineni si a fost redata in piata media din Romania de jurnalistii romani de la BucPress in felul urmator: "Serviciile secrete ruse au incercat sa destabilizeze situatia in nordul Bucovinei prin tentativa de incendiere a doua scoli romanesti din regiunea Cernauti, a declarat in cadrul unui briefing la Kiev seful-adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Victor Kononenko, noteaza Agentia BucPress". Dupa izbucnirea razboiului cu Federatia Rusa autoritatile de la Kiev au fost puse, in nenumarate randuri, in situatii dificile, de catre nationalistii autohtoni. Acest lucru nu poate sa ne bucure, mai ales cand vorbim de un stat aspirant la valorile europene.

Daca revenim la incidentul care a vizat anume doua scoli cu predare in limba romana, Ambasadorul Ucrainei in Romania, domnul Olexandr Bankov, a declarat ca acesta nu este singurul caz:

"In ultima perioada, incepand cu ianuarie 2018, Serviciul de Securitate al Ucrainei a reusit sa previna mai mult de zece cazuri care au fost planificate, coordonate si organizate de catre serviciile speciale ale Federatiei Ruse."[i]

Foto: Conferinta de presa sustinuta de Ambasadorul Olexandr Bankov

Se vorbeste despre un razboi hibrid al Rusiei in randul comunitatilor de la granita vestica a Ucrainei. Iar reporterii de la Bucuresti au cerut de la oficialii ucraineni mai multe dovezi care sa probeze faptul ca Rusia ar sta in spatele acestui scenariu. De aceea, urmele de indoiala nu vor disparea. Sa ne amintim faptul ca autoritatile de la Kiev au lovit in minoritatea romaneasca cu mult pana la inceperea razboiului. La fel cum predarea limbii moldovenesti ramase inca de pe vremea sovieticilor in paralel cu limba romana, chiar daca v... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro