"Razboiul porcului", unul dintre cele mai neobisnuite conflicte din istorie

Trei nave de razboi si peste 2.600 de soldati au ajuns pe Insula San Juan Petitia a ajuns la generalul William S. Oficialii din ambele tari au fost socati ca de la moartea unui porc s-a ajuns la implicarea intr-un conflict a trei nave de razboi cu 84 de arme si a peste 2.600 de soldati. Alte stiri pe aceasta tema: Detaliile unui razboi ciudat, in care au murit mii de soldati fara sa existe nicio infruntare intre taberele inamice Istoria unui razboi sters de comunisti din cartile de istorie.

acum 84 luni (7 Dec 2016)

Prin acest tratat se demarca practic granita dintre SUA si America de Nord Britanica (mai tarziu Canada), in special in zona dintre Muntii Stancosi si coasta Pacificului. Cu toate ca suna destul de simplu, situatia a devenit mult mai complicata cand s-a ajuns la impartirea unor insule aflate la sud - vest de Vancouver. Una dintre cele mai mari si cele mai importante insule din zona respectiva, Insula San Juan, avea o importanta deosebita datorita pozitiei sale strategice la gura canalului ce separa continentul de Insula Vancouver.

Pana in anul 1859, britanicii au devenit o prezenta semnificativa pe insula, intarita de sosirea companiei Hudson Bay, care a infiintat o ferma de oi pe insula. In acelasi timp, un contingent de 20 - 30 de colonisti americani au ajuns si ei pe Insula San Juan, transformand-o in casa lor.

Cele doua parti s-au inteles destul de bine pana la un punct. Linistea de pe insula a fost perturbata la data de 15 iunie 1859, cand un porc ce le apartinea britanicilor s-a ratacit si a ajuns accidental pe pamanturile lui Lyman Cutlar, un fermier american.

Animalul era al unui angajat britanic de la compania Hudson Bay, pe numele sau Charles Griffin. Acesta avea mai multi porci pe care ii lasa liberi pe intreaga insula, iar animalele nu de putine ori ajungeau pe pamanturile lui Cutlar. Potrivit rapoartelor destul de sumare ale vremii, conversatia dintre cei doi a fost urmatoarea:

Cutlar: "...dar imi manca din cartofi!" Este datoria ta de a tine cartofii departe de porcul meu!". Acest fapt a starnit nemultumirea americanilor de pe insula, care au semnat o petitie prin care solicitau protectie militara americana.

Trei nave de razboi si peste 2.600 de soldati au ajuns pe Insula San Juan

Petitia a ajuns la generalul William S. Fara sa stea prea mult pe ganduri, la data de 27 iulie 1859, generalul a trimis 66 de soldati americani pe Insula San Juan.

La aflarea acestor vesti, James Do... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro